Publiek draagt Papendrechter Hoornweg naar marathonzilver op NK

16 April 2023, 15:35 uur
Sport
mainImage
ANP

Roy Hoornweg was waarschijnlijk de blijste Nederlandse atleet aan de finish bij de marathon van Rotterdam. De atleet uit Papendrecht liep een dik persoonlijk record van 2.13.19 en veroverde daarmee het zilver in het Nederlands kampioenschap.

"Zilver is het hoogst haalbare, want Abdi Nageeye is drie niveaus beter. Er gaat niks boven hem en daar heb ik alleen maar heel veel respect voor", zei de 33-jarige atleet over zijn landgenoot, die naar zijn vierde Nederlandse marathontitel liep in 2.05.32.

"Ik was mentaal heel sterk vandaag", zei Hoornweg, die in de wedstrijd vanuit het achterveld oprukte. "Ik wilde zo graag die medaille. Op het moment dat iedereen het zwaar kreeg tussen 25 en 30 kilometer, kon ik Björn Koreman en Mohamed Ali voorbij. Ik liep lang samen met Stan Niesten (winnaar van het brons), we hebben veel aan elkaar gehad."

Hoornweg was in extase. "Ik heb de magie van Rotterdam weer mogen ervaren. Ik werd gedragen door het publiek. Ik heb zoveel vrienden en bekenden langs de kant gezien. Elke keer als ik mijn arm omhoog stak, ging het publiek uit zijn dak. Ik voelde me echt de 'local legend'."