PSV wint KNVB-beker in De Kuip en maakt rampjaar Ajax compleet

30 April 2023, 21:15 uur
ANP

PSV heeft net als vorig seizoen de KNVB-beker gewonnen. De Eindhovenaren waren in de finale in De Kuip na strafschoppen te sterk voor Ajax, dat een rampseizoen beleeft. Na reguliere speeltijd en verlenging stond het 1-1, waarna PSV de strafschoppenserie met 3-2 won. Een jaar geleden versloeg PSV de Amsterdammers ook al in de finale, toen met 2-1.

Als bekerwinnaar is PSV komend seizoen zeker van deelname aan de play-offs van de Europa League. Het elftal van trainer Ruud van Nistelrooij hoopt echter in de Eredivisie als tweede te eindigen en daarmee naar de voorronden van de Champions League te mogen.

PSV won een week geleden in het Philips-stadion in de competitie al met 3-0 van Ajax, dat zich nu zal moeten richten op de derde plaats om alsnog in de Europa League terecht te komen als PSV tweede wordt. Van Nistelrooij zag na die ruime zege geen redenen zijn elftal aan te passen, toch deed hij dat op één positie. Reserve-keeper Joël Drommel staat dit seizoen in de bekerwedstrijden onder de lat.

Bij Ajax keerde Edson Álvarez terug na een schorsing. Ajax-trainer John Heitinga koos ervoor met Brian Brobbey in de spits te beginnen. Dusan Tadic zakte terug naar de positie van aanvallende middenvelder.

Het niveau voor rust was van beide kanten laag. PSV en Ajax voetbalden afwachtend en er ging veel mis. Het spel lag daarnaast geregeld stil om opstootjes. Nadat Guus Til en Jarrad Branthwaite twee aardige mogelijkheden op de openingstreffer misten, sloeg Ajax kort voor rust toe. Oud-PSV'er Steven Bergwijn kapte Jordan Teze uit en schoot via Branthwaite raak: 1-0.

In de tweede helft was er veel meer te beleven. André Ramalho leek PSV in de 54e minuut langszij te helpen, maar dat doelpunt werd wegens buitenspel afgekeurd. Brobbey liet daarna na om Ajax op 2-0 te zetten. Hij schoot tegen de paal en Bergwijn reageerde daarna niet omdat hij dacht dat de bal in het doel zou gaan.

PSV sloeg in de 67e minuut toe, toen Simons invaller Thorgan Hazard bij de tweede paal vond: 1-1. Ajax had de wedstrijd in de fase daarna moeten beslissen. Brobbey onderscheidde zich met enkele goede acties en was Branthwaite steeds de baas. Het lukte de spits echter niet te scoren. Ajax-keeper Gerónimo Rulli hield Simons in de reguliere speeltijd nog een keer van scoren af.

In de verlenging gebeurde niets meer. Voor Ajax misten Brian Brobbey, Jurriën Timber en Edson Álvarez in de strafschoppenserie. PSV'ers André Ramalho en Ibrahim Sangaré faalden ook. Fábio Silva maakte de winnende strafschop.