Oudste vierdaagseloper wil anoniem blijven

5 July 2018, 13:26 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Oudste vierdaagseloper wil anoniem blijven

De oudste deelnemer aan de 102e Vierdaagse wil anoniem blijven. Deze wandelaar heeft volgens marsleider Henny Sackers een beroep gedaan op de nieuwe privacywetgeving. Tot nu toe maakte de organisatie van de Vierdaagse elk jaar voor de start van het wandelevenement gegevens van bijzondere deelnemers bekend.

,,Van deze man of vrouw kan ik alleen zeggen dat hij of zij is geboren in 1925 en dus 92 of 93 jaar oud is'', aldus Sackers. De oudste inschrijver vorig jaar was 94 jaar, maar deze Amsterdammer besloot uiteindelijk toch niet van start te gaan. De negentigjarige Jurjen Pal uit Heerenveen voltooide vorig jaar als oudste de wandeltocht.

Aan de 102e Vierdaagse in Nijmegen, die op 17 juli begint, doen wandelaars uit 84 landen mee, een recordaantal nationaliteiten. Voor het eerst komen er lopers uit onder meer Eritrea, Gambia en Oman aan de start. Zes Nederlandse kinderen zijn de jongste deelnemers. Zij worden allemaal op 31 december van dit jaar twaalf, de minimumleeftijd om mee te mogen doen.

Deze week werd bekend dat de Vierdaagse en de bijbehorende Vierdaagsefeesten het populairste publieksevenement van Nederland zijn. Maar marsleider Sackers hoort de laatste jaren ook vaker klachten over het wandellegioen. ,,Een kleine groep deelnemers neemt het niet zo nauw met de normen en waarden. Controleurs worden uitgescholden en zelfs bedreigd. Ook maken lopers overal sanitaire stops; zelfs in tuinen. Dat zijn serieuze thema's.''

Bron: ANP