Oranje wil nog veel beter maar scoort viermaal tegen Schotten

22 March 2024, 23:00 uur
Sport
mainImage
ANP
Tijjani Reijnders.

Het Nederlands elftal heeft de eerste van een serie van vier oefenduels op weg naar het EK ruim gewonnen. Een voltreffer van Tijjani Reijnders, een rake kopbal van de teruggekeerde Georginio Wijnaldum en late treffers van de ingevallen Wout Weghorst en Donyell Malen volstonden voor een zege op Schotland (4-0) in de Johan Cruijff ArenA.

Ronald Koeman had uitgekeken naar de eerste van vier oefenduels van Oranje in aanloop naar het EK. Maar Nederland speelde niet zo goed als de uitslag wellicht doet vermoeden. De bondscoach heeft na de uitwedstrijd van dinsdag tegen Duitsland nog zo'n twee maanden de tijd om te bepalen met welke 23 spelers hij naar het EK wil. Vlak voor de Europese eindronde zijn Canada en IJsland de laatste sparringpartners van Nederland.

Koeman wilde van zijn spelers zien dat ze graag naar het EK willen. Zonder de geblesseerde Frenkie de Jong probeerde hij ook wat dingen uit. Oranje trapte af met Memphis Depay en Georginio Wijnaldum, die in het verleden een succesvolle tandem vormden. Jeremie Frimpong kreeg een kans als rechtsback, de positie van Denzel Dumfries.

Frimpong

Frimpong overtuigt bij Bayer Leverkusen, de riante koploper van de Bundesliga, in een systeem met drie centrale verdedigers en opkomende backs. Oranje bestreed de Schotten met vier verdedigers en dat is toch anders voetballen. Depay liet met enkele balaannames zien dat hij nog ritme mist, na bijna een jaar vol met blessureleed. En Wijnaldum, inmiddels spelend voor Al Ettifaq uit Saudi-Arabië, speelde vrij onopvallend.

Doelman Mark Flekken, gezegend met en fraaie trap, behoedde Oranje in de elfde minuut voor een tegentreffer. Hij tikte de bal tegen de lat, na een kopbal van Ryan Christie. Oranje oogde niet als een ingespeeld team, met een zwervende Xavi Simons die veel onrust in zijn spel legde. Toch ging de thuisploeg met een voorsprong de rust in. Reijnders bewees met een afstandsschot (1-0) dat het leven hem toelacht. De basisspeler van AC Milan verwelkomde eerder deze maand zijn eerste kind Xavién.

Schotland mag door een tweede plaats in de poule, vlak achter Spanje en voor Noorwegen, ook naar het EK. De bezoekers ontsnapten in de openingsfase van de tweede helft toen Depay een mooie actie net niet met de 2-0 kon bekronen. Even later schoot de Schotse spits Lawrence Shankland op de lat, na knullig balverlies van Mats Wieffer. Wijnaldum verdubbelde de score, met zijn meest opvallende actie. Hij kopte raak uit een afgemeten voorzet van Cody Gakpo. Daarna was het laatste woord aan de invallers Weghorst en Malen.
 

 


Door: ANP