Oranje neemt na rust afstand; Blind met brancard van veld

30 March 2021, 22:56 uur
ANP

Het Nederlands elftal heeft de uitwedstrijd tegen Gibraltar benut om aan het doelsaldo te werken. Oranje zegevierde met 7-0 op het kunstgras van het Victoriastadion. Maar liefst zes doelpunten vielen nadat Frank de Boer tweemaal aanvallend had gewisseld. Een tegenvaller was de zware enkelblessure (geen knie) van Daley Blind. Hij moest in de 53e minuut op een brancard van het veld. Beter nieuws kwam uit Turkije. Dat land kwam thuis tegen Letland niet verder dan 3-3. Turkije, dat eerder won van Nederland en Noorwegen, heeft in de stand nu nog maar 1 punt voorsprong op Oranje.

Bondscoach Frank de Boer koos tegen Gibraltar voor dezelfde formatie als zaterdag tegen Letland. Bij een magere voorsprong van 1-0 bij rust haalde hij rechtsback Denzel Dumfries naar de kant voor middenvelder Ryan Gravenberch. Oranje kwam pas echt op stoom nadat aanvaller Donyell Malen de geblesseerde verdediger Daley Blind mocht aflossen. De Ajacied moest per brancard van het veld na een duel met Tjay De Barr. Blind had zichtbaar veel pijn en hield beide handen voor zijn gezicht.

Gibraltar verloor de vorige dertig kwalificatieduels voor een WK en EK met de veelzeggende doelcijfers 9-141. Oranje kreeg al voor rust voldoende mogelijkheden om ver uit te lopen. Maar net als zaterdag tegen Letland waren de spelers van bondscoach Frank de Boer aanvankelijk slordig met afwerken.

De nummer 195 van de wereldranglijst startte met zeven profs en een douanier, zakenman, politieman en medewerker van defensie. Doelman Dayle Coleing is een van de vier spelers van Gibraltar die in het buitenland speelt. De keeper van het Noord-Ierse Glentoran oogstte veel applaus van de paar honderd aanwezige toeschouwers in het stadionnetje onder de bekende 426 meter hoge rots met berberapen. Hij voorkwam voor rust met fraaie reflexen dat Memphis Depay, Georginio Wijnaldum en Davy Klaassen scoorden.

De keeper van Gibraltar kwam goed weg toen Dumfries voor open doel naast kopte. Hij had alleen geen antwoord op een schot van Steven Berghuis, die in de 41e minuut zijn tweede treffer voor Oranje mocht vieren. Gibraltar wankelde al voor rust maar viel om nadat De Boer met Gravenberch en Malen aanvallend gewisseld had. Luuk de Jong, Depay, Wijnaldum en Malen lieten de score tussen de 55e en 65e minuut oplopen naar 5-0. De ingevallen Donny van de Beek en Depay tekenden in de slotfase voor 6-0 en 7-0.

Zo evenaarde Nederland de grootste zege ooit op vreemde bodem in een WK-kwalificatieduel. Met De Boer als verdediger won Oranje op 22 september 1993 ook met 7-0 in San Marino.