Oranje bereikt halve finale EK met moeizame zege (2-1) op Turkije

6 July 2024, 23:09 uur
ANP

Het Nederlands elftal heeft zich naar de halve finale van het EK geknokt. Oranje zag ruim een uur heel veel fout gaan in de kwartfinale tegen Turkije, maar toen maakte Stefan de Vrij in de 70e minuut gelijk en trof Cody Gakpo in de 76e minuut voor de vierde keer doel op deze Europese eindronde (2-1). Bondscoach Ronald Koeman en zijn spelers strijden woensdag in Dortmund tegen Engeland om een plek in de EK-finale.

Oranje voorkwam met twee doelpunten binnen zeven minuten dat het een ideale kans op de eerste halve finale op een EK sinds twintig jaar onbenut liet. Want Nederland moet waarschijnlijk lang wachten voordat het weer zo'n speelschema op een groot toernooi krijgt.

Oranje overleefde de groepsfase met een overwinning op Polen (2-1) en een gelijkspel tegen Frankrijk (0-0), ploegen die hun sterspelers Robert Lewandowski en Kylian Mbappé misten. Nederland eindigde als derde in de groep maar kreeg met Roemenië, de nummer 47 van de wereld, toch een eenvoudige tegenstander in de achtste finales. En Turkije was de laagst gerangschikte ploeg in de kwartfinales van het EK sinds de FIFA in december 1992 het systeem van een wereldranglijst invoerde.

Geen wijzigingen

Koeman besloot zijn basisformatie van het duel met de Roemenen niet te wijzigen. Maar met dezelfde spelers op het veld speelde Oranje een stuk slordiger dan in de achtste finale. Alleen Memphis Depay kreeg voor rust een kans, maar hij schoot hoog over. Turkije, zonder de geschorste basisspelers Merih Demiral, Orkun Kökcü en Ismail Yüksek, bleef eenvoudig overeind en speelde met zoveel passie dat het de meeste duels won.

De Turken kwamen in de 35e minuut ook op voorsprong. Denzel Dumfries had niet door dat hij een hoekschop weggaf toen hij de bal over de achterlijn liet rollen. Arda Güler kreeg de afgeslagen hoekschop voor zijn voet en gaf Samet Akaydin een bijna niet te missen kans om raak te koppen (0-1). Oranje kwam in de eerste helft tot geen schot op doel en Koeman besloot in de rust Steven Bergwijn voor Wout Weghorst te wisselen.

Balverlies

Oranje slaagde er vlak na rust even in om de tegenstander onder druk te zetten, maar ontsnapte toen Güler een vrije trap op de paal schoot. Daarna lukte het Nederland maar niet om topscorer Cody Gakpo in stelling te brengen. Memphis Depay en Xavi Simons vielen ook alleen op door balverlies en aanvoerder Virgil van Dijk kon zijn ploeg ook niet bij de hand nemen.

Maar toen was daar plotseling De Vrij die scoorde, na een ingestudeerde hoekschop van Depay. Gakpo scoorde zes minuten later en mag zich nu met vier treffers topscorer van het EK noemen. Gakpo maakte de winnende treffer omdat ingevallen Micky van de Ven een daarna even gevaarlijk schot blokte en doelman Bart Verbruggen in blessuretijd met even schitterende reflex de gelijkmaker van Semih Kilicsoy in de weg stond.