mainImage
Orange Pictures
Bryan Smeets en Halil Dervisoglu mogen 'traditioneel' vooraan bij de ceremonie

door Piet Ocks

Het was met veel pijn en moeite, maar de vreugde op Het Kasteel was er na de 2-1 overwinning op FC Twente niet minder om. Het was moeizaam, maar zeker gezien de eerste helft, waarin Sparta de kansen opeenstapelde zeker verdiend.

Juist in die fase slaagde Sparta er evenwel niet in, ondanks reële kansen voor Mohamed Rayhi, wiens schuiver (al na twee minuten) werd gestopt en Abdou Harroui, wiens inzet werd gekeerd door doelman Joël Drommel, op voorsprong te komen.

Zoals later ook de kopbal van Jurgen Mattheij werd gepareerd door de Twentse doelman en Ragnar Ache zijn kopbal via de lat zag overgetikt door Drommel, terwijl FC Twente lijdzaam de suprematie van Sparta moest toezien. De Tukkers konden hier weinig tegenover stellen, al was Aitor dichtbij, maar zijn afstandsschot verdween niet ver naast het Sparta-doel.

Pas na rust was de tot dusver bijkans onzichtbare Halil Dervisoglu trefzeker, nadat Mohamed Rayhi hem in de diepte bereikte en hij Drommel versloeg: 1-0. Drie minuten later tikte Calvin Verdonk na twee instanties de gelijkmaker langs doelman Tim Coremans (1-1).

Beide ploegen streden vervolgens voor de overwinning. Kansen waren er voor Wout Brama (gekeerd), Halil Dervisoglu (stuit op doelman) en de ingevallen Lars Veldwijk (naast), maar de beslissende treffer bleef uit. Die viel pas na een rode kaart (84ste minuut) voor Julio Pleguezuelo na een elleboogstoot op Dervisoglu (op advies van de VAR), waarna Bryan Smeets, de man van de wedstrijd, met de linkervoet fraai uithaalde: 2-1.

Sparta-trainer Henk Fraser toonde zich gelukkig met de vierde zege van het seizoen. "Dit zijn ploegen die gelijkwaardig zijn aan elkaar. Het is heerlijk als je de wedstrijd dan wint. Ik ben heel blij met onze start en waar we nu staan. Dit moeten we vol zien te houden", doelde hij op de (voorlopig) vijfde plaats. ''Voor foto's van de stand is het echter te vroeg. "Dat is de goden verzoeken," glunderde hij.

Opstelling Sparta: Coremans, Abels, Vriends, Mattheij, Faye; Harroui, Smeets, Rigo, Rayhi (64. D. Duarte); Ache (61. Veldwijk), Dervisoglu (89. Piroe).