Mohamed Rayhi: 'Hier trainen we vaak op'

mainImage
Orange Pictures
Mohamed Rayhi: held in Den haag

door Piet Ocks

Al was het met de hakken over de sloot, Sparta nestelde zich (voorlopig) op de derde plaats na de overwinning op ADO Den Haag (1-2). En wie had daarop gerekend na de moeizame promotie?

Met dank aan Mohamed Rayhi, die Sparta met zijn twee treffers de weg wees naar de uiteindelijke zege in de voortvarende eerste helft, waarin Sparta op een comfortabele voorsprong (0-2) de rust inging. De zege leek voor het grijpen, maar na een enerverende slotfase kon Sparta de voorsprong ternauwernood over de streep trekken.

In een moeizame openingsfase kwam ADO zelfs dicht bij de openingstreffer, maar Sparta's excellerende doelman Tim Cooremans hield Tomas Necid en Aaron Meijers van een treffer af. Terwijl Sparta aan slechts enkele geraffineerde aanvallen voldoende had om tot scoren te komen. Zo vond Halil Dervisoglu na 26 minuten met een steekpass de vrijstaande Mohamed Rayhi, die de bal hoog inschoot (0-1).

Twee minuten voor rust bood Halil Dervisoglu opnieuw de mogelijkheid aan Rayhi voor diens tweede treffer in de verre hoek: 0-2. ''We trainen hier veel op,'' glunderde Rayhi na afloop, ''met assistent-trainer Nico Jalink, Halil Dervisoglu en Abdou Harroui.'' Die laatste was zelfs nog dicht bij de 0-3, maar zijn schot gleed voorlangs af.

Ondanks een aantal wissels kon ADO ook na rust vooralsnog geen vuist maken. Bryan Smeets was zelfs nog dicht bij de definitieve beslissing, maar zijn schot vloog over. Pas daarna, halverwege de tweede helft, moest Sparta terug om de voorsprong veilig te stellen. Met opportunisme, gericht op invaller Michel Kramer, trachtte ADO de gelijkmaker te forceren. Het leek nog even succesvol na de kopbal van Lex Immers (1-2).

Met hand en tand verdedigde Sparta de wankele voorsprong tegen het fysieke Haagse geweld. Zelfs kwam ADO in blessuretijd nog enkele malen keer dicht bij de gelijkmaker. ''Het was tegen het einde bikkelen om te overleven,'' moest trainer Henk Fraser erkennen. ''Maar het gaat allemaal voorspoedig met zeven punten uit drie wedstrijden. We moeten hiervan genieten, want het kan zo omslaan.''

Opstelling Sparta: Coremans, Abels, Vriends, Mattheij, Faye; Harroui (58. Laros Duarte), Auassar, Smeets, Rayhi; Ache (75. Veldwijk), Dervisoglu (87. Rigo).