Maand cel voor Twente-speler Brenet voor rijden zonder rijbewijs

26 March 2024, 15:34 uur
Sport
mainImage
ANP
Joshua Brenet.

FC Twente-speler Joshua Brenet is veroordeeld tot een maand onvoorwaardelijke celstraf. De 30-jarige profvoetballer stond dinsdag terecht bij de politierechter in Almelo voor tweemaal rijden zonder geldig rijbewijs. Brenet was zelf niet aanwezig op de zitting, waar het Openbaar Ministerie een taakstraf van zestig uur had geëist en een voorwaardelijke celstraf van een week.

Brenet werd in januari vorig jaar tweemaal tijdens verkeerscontroles aangehouden zonder rijbewijs. De eerste keer gebeurde dat op 10 januari op de Oldenzaalsestraat in Enschede, de tweede keer op 23 januari op de A1 ter hoogte van Bathmen, bij Deventer.

De opgelegde straf is beduidend hoger dan geëist. "Hij wist dat hij niet mocht rijden. Als je dat dan toch doet, moet je op de blaren zitten. Het is alsof je een rode kaart krijgt en toch lekker door blijft voetballen. Zo komt het op mij over", zei de politierechter over het opleggen van de onvoorwaardelijke celstraf.

Niet volgen cursus

Brenet raakte zijn rijbewijs kwijt nadat hij op 10 december 2020 werd betrapt op rijden onder invloed. Hij kreeg een boete opgelegd van 450 euro en moest een verplichte cursus volgen bij het CBR. Omdat hij de cursus nooit volgde, werd zijn rijbewijs ongeldig verklaard.

Volgens zijn advocaat werden de brieven van het CBR naar voormalige adressen van Brenet gestuurd in Almere en Duitsland, waar hij speelde voor TSG Hoffenheim. Op het moment van zijn aanhouding in januari vorig jaar had hij zich al wel aangemeld voor de cursus, die hij een maand later zou volgen om zijn rijbewijs terug te krijgen.

Mishandeling vriendin

De raadsvrouw pleitte voor een voorwaardelijke celstraf, een taakstraf of een boete. De rechter zei zich te houden aan de uitgangspunten die in de rechtspraak gelden voor rijden zonder rijbewijs. Bovendien ging Brenet vaker over de schreef en is hij dus geen first offender meer, legde de rechter uit.

Naast de celstraf moet Brenet ook nog een taakstraf van twintig uur uitvoeren. Deze was hem in november 2021 voorwaardelijk opgelegd door de rechtbank in Rotterdam voor mishandeling van zijn vriendin. Brenet zat tijdens zijn aanhoudingen nog in zijn proeftijd. Behalve de voorwaardelijke taakstraf had hij daarvoor een boete van 500 euro gekregen.
 

 


Door: ANP