Koeman heeft puzzel over EK-selectie van Oranje al aardig gelegd

27 March 2024, 08:40 uur
Sport
mainImage
ANP

Ronald Koeman denkt al aardig te weten met welke spelers hij komende zomer naar het EK in Duitsland gaat. "De puzzel is nog niet af", zei de bondscoach na een oefennederlaag van het Nederlands elftal tegen Duitsland (2-1) in Frankfurt. "Maar ik ben weer wijzer geworden. Alles valt en staat met welke internationals echt fit zijn."

Koeman moet zijn definitieve lijst met 23 spelers op 7 juni bij de UEFA inleveren. Daarna mag hij alleen nog maar een geblesseerde doelman vervangen. De bondscoach hoopt nog steeds dat alle deelnemers met 26 internationals naar het EK gaan. "Het is absurd om met 23 spelers een EK te spelen", zei hij. "Wij hebben de afgelopen negen dagen vier spelers zien afhaken. Dat is niet raar, want voetballers worden zo zwaar belast. Dat zie je ook bij andere landen. De UEFA moet niet eigenwijs zijn maar doen wat het beste voor het voetbal is."

De selectie van Nederland voor het uitduel met Duitsland bestond uit 22 internationals. Oranje miste de geblesseerde Frenkie de Jong, Quilindschy Hartman, Stefan de Vrij, Justin Bijlow, Teun Koopmeiners, Brian Brobbey, Micky van de Ven, Steven Berghuis, Noa Lang, Jurriën Timber en Joshua Zirkzee. Ook de pas net herstelde Steven Bergwijn zal hopen op een plek in de uiteindelijke EK-selectie. Dus Koeman moet nog best veel internationals teleurstellen in de aanloop naar de Europese eindronde.

Blessures

"Mede door blessures zijn we nog niet zo ver als we wilden zijn", concludeerde Koeman. "We hebben het afgelopen jaar nooit met onze beste ploeg kunnen spelen. Maar ik denk dat veel landen jaloers zijn op al onze verdedigers. En als iedereen erbij is, dan hebben we ook veel middenvelders die wekelijks op topniveau spelen. Ook voorin hebben we echt wel mogelijkheden. Mits iedereen maar fit is. Als je ziet wat Depay nu al brengt na een jaar met veel blessures. Hij wordt nu hopelijk steeds sterker en fitter."

Oranje oefent met de definitieve EK-selectie nog tegen Canada (6 juni) en IJsland (10 juni). Op 16 juni staat de eerste groepswedstrijd van de Europese eindronde tegen Polen op het programma, gevolgd door poulewedstrijden tegen Frankrijk (21 juni) en Oostenrijk (25 juni). "Ik ben tegen Duitsland niet voor niets met zeven andere basisspelers dan vrijdag tegen Schotland begonnen", zei Koeman. "Zo krijg ik alleen maar een beter beeld van wat het beste is voor Oranje. En we speelden nu ook met vijf in plaats van vier verdedigers. Of ik onze speelwijze uitgebreid ga bespreken met spelers? Uiteindelijk beslis ik. Anders kan ik wel thuisblijven
 

 


Door: ANP