KNVB onderzoekt wens tot oprichting vrouwenprofvoetbalclub

20 March 2024, 12:30 uur
Sport
mainImage
ANP

Voetbalbond KNVB weet van de plannen om tot de oprichting van een professionele vrouwenvoetbalclub in Amsterdam te komen. De bond stelt echter ook dat de huidige reglementen geen ruimte bieden om de club, die Hera moet gaan heten, toe te laten tot het betaalde voetbal. De KNVB onderzoekt wel de juridische mogelijkheden. "We hebben een open houding naar initiatieven die bedoeld zijn om het voetbal verder te helpen", aldus een woordvoerster.

Initiatiefneemster Marieke Visser heeft bij de NOS haar plannen toegelicht om met Hera de eerste profvoetbalclub te worden die zich volledig op vrouwen richt. "Het voetbalsysteem moet anders. Profclubs zijn van oudsher gebouwd rondom de mannen. We willen dat vrouwen altijd op nummer één staan", aldus Visser, die zegt tal van investeerders te hebben die achter haar plannen staan. De club wil vanaf het seizoen 2025/2026 haar wedstrijden in het Olympisch Stadion van Amsterdam afwerken. Op welk niveau moet nog blijken.

De KNVB is al enige tijd op de hoogte van de nu naar buiten gekomen plannen. "We zijn bezig met een onderzoek. Het is best ingewikkeld en we willen zorgvuldig te werk gaan", legt een woordvoerster uit. Als een wijziging van de reglementen en statuten mogelijk blijkt, moet er gestemd worden. Dat gebeurt in dat geval door de algemene vergadering betaald voetbal, waarin alle 34 profclubs en twee vertegenwoordigers van de spelersraad een stem hebben, en de bondsvergadering waarin afvaardigingen van het prof- en het amateurvoetbal zitting hebben.

Omdat het plan vooralsnog alleen nog op papier bestaat en de mogelijkheden binnen de bond worden onderzocht, kan de KNVB verder niet concreet reageren. De situatie is bijvoorbeeld niet vergelijkbaar met Feyenoord, dat in 2021 toetrad tot de Eredivisie voor vrouwen. Feyenoord was al een betaaldvoetbalorganisatie (bvo), met een sportieve geschiedenis, faciliteiten en een infrastructuur. Bovendien waren zij daarvoor al met twee jeugdteams in het vrouwenvoetbal actief. Ook De Graafschap en NAC Breda, twee clubs die komend seizoen toetreden tot de Eerste Divisie voor vrouwen, zijn al bestaande bvo's.


Door: ANP