KNVB hoopt dat Feyenoord deel premie afstaat

24 April 2020, 14:42 uur
Sport
mainImage
Rotterdam Partners

De KNVB wil dat alle profclubs gaan profiteren van de premies die de deelnemers aan de Champions League en Europa League volgend seizoen gaan verdienen. Dat is te lezen in de stukken die de bond voorafgaand aan de belangrijke vergadering van vrijdagmiddag aan alle profclubs heeft verstuurd.

"Betaald voetbalorganisaties die op grond van het besluit van het bestuur betaald voetbal zullen deelnemen aan de Europese competities, hebben de zware morele verplichting om een gedeelte van de gelden die zij ontvangen te verdelen", stelt de KNVB.

Het is maar zeer de vraag of alle deelnemers aan de Champions League en Europa League vrijdag de oproep om solidair te zijn voldoende beantwoorden. Algemeen directeur Edwin van der Sar van Ajax liet twee weken geleden al weten dat voor zijn club de inkomsten uit de Champions League geen extraatje zijn. Volgens hem heeft Ajax dat geld juist nodig om alle kosten te kunnen dekken die het in zijn ogen moet maken om aansluiting met de Europese top te krijgen.

Volgens advocaat Christian Visser, gespecialiseerd in voetbal, wordt er vrijdagmiddag tijdens een videocall van de KNVB met alle profclubs niet alleen heftig gediscussieerd over de verdeling van Europese tickets en wel of geen degradatie uit de eredivisie. Hij voorziet ook onenigheid over het verdelen van Europese premies.

"De KNVB vraagt clubs hun Europese premies te verdelen over alle profclubs", stelt hij op Twitter. "Of Ajax even 2 miljoen euro aan PEC Zwolle wil overmaken? PEC probeerde vorig jaar via de arbitragecommissie nog te voorkomen dat er een wedstrijd van Ajax verplaatst werd in verband met de Champions League."

Visser liet eerder al weten dat het voor een nationale bond lastig is te verplichten dat Europese premies worden verdeeld.


Door: ANP