Justin Bijlow, Tyrell Malacia, Guus Til bij Oranje-selectie

1 October 2021, 13:27 uur
Sport
mainImage
ANP
Guus Til.

Bondscoach Louis van Gaal heeft twee debutanten opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Letland en Gibraltar. Doelman Mark Flekken (SC Freiburg) en aanvaller Noa Lang (Club Brugge) mogen zich maandag voor het eerst melden bij Oranje. Van Gaal heeft in totaal 26 spelers opgeroepen voor de komende interlands.

Oranje speelt volgende week vrijdag in Riga tegen Letland en neemt het drie dagen later in De Kuip op tegen Gibraltar. De ploeg van Van Gaal gaat na zes wedstrijden aan kop in groep G met 13 punten. Noorwegen heeft evenveel punten, maar een minder doelsaldo. Turkije staat 2 punten achter. De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK van volgend jaar in Qatar.

"Noa Lang doet het goed bij Club Brugge", zegt Van Gaal, die de oud-Ajacied de voorkeur geeft boven onder anderen Arnaut Danjuma Groeneveld (Villarreal) en Anwar El Ghazi (Aston Villa). "Ik heb natuurlijk al eerder aangegeven dat we niet dik in onze buitenspelers zitten. We zijn dus op zoek naar mogelijkheden op die posities. Dan geef ik de kans graag aan een jonge speler."

Met Justin Bijlow, Joël Drommel, Tim Krul en nieuweling Flekken heeft Van Gaal vier keepers opgeroepen. "Mark Flekken is nieuw ten opzichte van de vorige keer. Ik wil hem graag zien om een goed beeld van hem te krijgen. In de Bundesliga laat hij goede dingen zien", aldus de bondscoach over de 28-jarige Limburger, die in de jeugd bij Roda JC speelde, maar als prof doorbrak in Duitsland. Flekken speelt sinds 2018 voor Freiburg en is dit seizoen een vaste waarde bij de club uit de Bundesliga. In zes competitieduels incasseerde hij vier doelpunten.

Van Gaal heeft opnieuw geen plek in zijn selectie voor Donny van de Beek. De middenvelder zit bij ManUnited vooral op de bank. Spits Luuk de Jong van FC Barcelona keert wel terug bij Oranje. Uit de voorselectie zijn Devyne Rensch (Ajax) en Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur) afgevallen.

Selectie: Nathan Aké (Manchester City), Steven Berghuis, Daley Blind, Ryan Gravenberch, Davy Klaassen, Jurriën Timber (allen Ajax), Justin Bijlow, Tyrell Malacia, Guus Til (Feyenoord), Memphis Depay, Frenkie de Jong, Luuk de Jong (FC Barcelona), Virgil van Dijk (Liverpool), Joël Drommel, Cody Gakpo (PSV), Denzel Dumfries, Stefan de Vrij (Internazionale), Mark Flekken (SC Freiburg), Teun Koopmeiners, Marten de Roon (Atalanta Bergamo), Tim Krul (Norwich City), Noa Lang (Club Brugge), Matthijs de Ligt (Juventus), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Wout Weghorst (VfL Wolfsburg) en Georginio Wijnaldum (Paris Saint-Germain).