Jodan Boys verlaat 't Slot in droeve stilte

17 February 2019, 13:25 uur
Julian Agatowski van Capelle (rechts) in duel met Kevin de Vries (Jodan Boys)

Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Stegeman op ’t Slot in Capelle ging Jodan Boys-verdediger Michel Verkaik op z’n kont zitten, bleef zitten en verzonk met zijn handen afwisselend in haar en baardje in droeve stilte, kennelijk goed beseffende dat met veel pech de tweede periode voor de Gouwenaren wel eens in een onverwachte zeperd zou kunnen eindigen.

Zwaluwen kan die tweede periode in de hoofdklasse namelijk nu met een beetje geluk ongehinderd op zijn naam schrijven wanneer het komende zaterdag in staat is thuis tegen het laag geklasseerde Nootdorp minimaal met 2-0 te winnen. In dat geval hebben de Vlaardingers met één doelpunt Jodan Boys overtroffen.

De Gouwenaren staan op dit moment – na 10 wedstrijden op 23 punten  – met 20 voor en 8 tegen. Zwaluwen heeft met één wedstrijd minder gespeeld 18 doelpunten gescoord en heeft er 7 in de min. Krikt Zwaluwen het doelsaldo daarentegen slechts met één goal op (bij 1-0 of 2-1 winst), dan volgt er nog een beslissingswedstrijd.

Het had zaterdagmiddag al feest kunnen zijn voor Jodan Boys, maar het vergreep zich - zonder de met griep op bed achter gebleven Mark Veerman - aan Capelle aan den IJssel, dat in de mergelgrotten van de hoofdklasse woest en woedende pogingen onderneemt om de nacompetitie te ontlopen. Puntje voor puntje wordt daartoe bijeen geschraapt en dit keer ging dat ten koste van Jodan Boys, dat zodoende de open huifkar moest afbestellen.

Het bleef 0-0 in Capelle aan den IJssel na een wedstrijd, die een half uur lang onderbroken werd omdat een toeschouwer op de tribune een hartstilstand kreeg. Dankzij adequaat optreden van omstanders, politie- en ambulancemedewerkers kon de man worden gereanimeerd.

Jodan Boys was voetballend beter, maar opgeteld naar kansen heeft Capelle het dichtst tegen een overwinning aangeschurkt. Te beginnen met voor rust toen een vlammend schot van Philippe den Hartog dankzij een fabelachtige reflex door Roald Heerkens van de doellijn werd gehaald. Maar ook de solo van Bram de Bruin leek regelrecht op succes af te gaan en ook toen hij later een herkansing kreeg, en zelfs nog een keer na rust in derde instantie, maar De Bruin was net zo ongelukkig als Omar Gomes Shee en in de blessuretijd Luuk Kraaijeveld.

Daar staat na rust tegenover dat ook Bradley van der Meer zich een paar keer twee keer zo lang moest maken om de Gouwenaren niet via Waandels en El Idrissi tegen de verhouding in te laten toeschieten. Pech was er voor Elliot Pattinama van Jodan Boys, die na lang blessureleed zijn rentree maakte ter vervanging van El Kandoussi, maar kort daarop werd in moedeloze stemming richting kleedkamer hinkte met een hamstringblessure. Datzelfde noodlot trof Bram de Bruin van Capelle.

Zwaluwen

Zwaluwen maakte zaterdag korte metten met Spijkenisse (0-3) dankzij Justin van Mullem, die de laatste twee van de drie doelpunten voor zijn rekening nam. De eerste kwam op naam van Tevryn Biekman. Van Mullem speelt volgend seizoen trouwens bij Capelle, net als zijn teamgenoten Concalves en Scholman. Of Zwaluwen gelukkig moet zijn met een eventuele promotie is met de huidige leegloop vraag twee. Maar dat geldt ook voor Jodan Boys in de huidige samenstelling.

Feyenoord

Feyenoord won duidelijk maar reuze geflatteerd met 2-5 in Opheusden, dat in Remy Raterink The Man of the Match had. De lange blonde spits scoorde zowel beide treffers voor DFS, maar ook één voor Feyenoord.
Ook Junior Obiku was productief met twee van de vijf Rotterdamse doelpunten. Verder Merrelaar en van Axeldongen. Feyenoord liep pas in de slotfase weg van DFS Opheusden en heeft het zelfs halverwege nog bij de stand 2-2 nog enige tijd Spaans benauwd gehad.

Smitshoek

Smitshoek leek in de thuiswedstrijd tegen Jong FC Den Bosch op weg naar een 2-1 overwinning, maar de Brabantse talenten kwamen in de laatste tien minuten alsnog langszij. Het 2-2 gelijkspel gaf de verhoudingen overigens uitstekend weer, want delen van de wedstrijd waren de bezoekers beter. Zeker in de eerste helft toen Smitshoek te veel ontzag toonde, maar de tweede helft was voor de thuisclub van trainer Richard Middelkoop.
Toen werd de 0-1 achterstand (44eminuut Ryan Lambert) weggewerkt door Jochem van den Biggelaar en Rutger van der Kleij. De 2-1 voorsprong kon de thuisclub niet vasthouden doordat Jorn van Hedel in de 82e minuut van dichtbij raak schoot: 2-2.

XerxesDZB

Ook in de achtste wedstrijd in de tweede periode heeft XerxesDZB geen kans gezien om te winnen. Zelfs één puntje is de Rotterdammers in die tweede range tot nu toe niet gegund. Ook zaterdag niet tegen ’s Gravenzande. Kort voor het einde kwetste het zichzelf weer met een inzinking waar het kennelijk patent op heeft. Alle hoop - ontstaan nadat Marengo en Darjij de 0-2 voorsprong van ’s Gravenzande naar 2-2 hadden omgebogen - ging weer in rook op. Negentig minuten per wedstrijd in de hoofdklasse duren voor de Xerxanen altijd net even te lang.