Jeugd Rhoon weer tegen Japanse selectieteams

18 March 2019, 15:34 uur
Sport
mainImage

Reeds enkele jaren heeft voetbalvereniging Rhoon in het voorjaar gasten uit Japan op bezoek voor het spelen van oefenwedstrijden. Jaarlijks komen er jeugdselecties van de voetbalschool van FC Sylphid uit Nagoya en vaak ook van Central Toyohashi FC op bezoek in Nederland voor een trainingskamp in combinatie met het kennismaken met en leren van andere culturen. 

Ook dit jaar staat dat weer geprogrammeerd. De Japanse selecties bestaan uit jongeren dertien en veertien jaar oud die verblijven in de omgeving van Rotterdam. Naast cultuur snuiven is het programma vooral met voetbal gevuld. Van het actief spelen tot het bijwonen van wedstrijden. Bij verschillende verenigingen in de regio spelen ze, vanuit hun uitvalsbasis in Lekkerkerk, vriendschappelijk wedstrijden of toernooien.

Op een van deze trips met jeugdselecties van Sylphid  is ook Ryo Miyaichi ooit ontdekt door Feyenoord. Hij speelde mee in de bezoekende groep van 2007 die toen ook tegen een Rhoonse selectie heeft gespeeld. Daarna speelde hij wat testwedstrijden bij onder meer Feyenoord. Ryo is bij de editie van 2011, toen hij uitgeleend was aan Feyenoord, weer terug geweest op Rhoon en deed mee aan de benefietwedstrijd die Rhoon organiseerde voor de slachtoffers van de ramp in Japan, die 7500 euro opbracht.

Dit jaar komen ze met twee teams van van FC Sylphid en FC Toyohashi die zullen spelen tegen de B/C-selecties van vv Rhoon. De wedstrijden staan gepland op donderdag 28 maart vanaf 18.30 uur op de velden van het sportcomplex aan de Omloopseweg in Rhoon. Het is altijd een heel vrolijk, kleurrijk en levendig spektakel. In een paar uur tijd veranderen de spelers van gedisciplineerde schuchtere tegenstanders in uitgelaten vrienden van diverse afkomst.

Engels, Japans, gebarentaal en smartphones (met Google Translate) worden gebruikt om zaken aan elkaar over te brengen en te verduidelijken. Er worden na de wedstrijd, ongeacht het resultaat, adressen, cadeautjes en aandenkens uitgewisseld en korte speeches gehouden. Met tot besluit als culinair hoogtepunt de gezamenlijke sportmaaltijd voor alle spelers en begeleiders. Een oer-Hollands patatje met frikandel en een colaatje.