Het Kasteel juicht: 'Sparta bovenaan'

10 August 2019, 00:54 uur
Sport
mainImage
Orange Pictures
Halil Dervisoglu

door Piet Ocks

Binnen vijf minuten in de tweede helft boog Sparta een achterstand van 0-1 om in een 2-1 voorsprong tegen FC VVV met een uiteindelijke overwinning van 4-1 tot slot.

''Sparta bovenaan,'' juichte het uitverkochte Kasteel en daar was niets van gelogen, ook al is het voorlopig maar voor één dag. Een droomstart derhalve voor de ploeg van trainer Henk Fraser, die straks nog wel eens achter zijn oren zal krabben als hij verder moet zonder zijn groeibriljant Halil Dervisoglu, die vanaf januari bij Bretford in dienst treedt. Zijn fraaie 1-1, nadat VVV voor rust op 0-1 was gekomen na een fraaie vrije trap van Peter van Ooijen, onderstreepte nog eens zijn kwaliteiten, die in het Engelse Championship minder tot uiting zullen komen als hij tegenover fysiek sterke 'kleerkasten' komt te staan.

Aan de andere kant: een speler met twee eredivisiewedstrijden en (sinds gisteravond) een treffer achter zijn naam verkopen voor drie miljoen euro mag Sparta zakelijk gezien niet kwalijk worden genomen.

Sparta ontneemt zijn fans echter een publiekslieveling, die meer biedt dan Lars Veldwijk, ondanks diens tweede treffer (4-1) tegen VVV, al liet hij vlak voor tijd nog een opgelegde liggen met alleen doelman Kirschbaum voor zich.

Maar Sparta heeft meer smaakmakers met de middenvelders Bryan Smeets en Abdou Harroui. En dan ontbreekt nog het talent Dante Rigo, die volgens Henk van Stee zo de plaats van Smeets kan innemen. ''Hij is minstens zo goed, maar Smeets in deze vorm valt moeilijk te overtreffen,'' vindt ook Sparta's technisch directeur.

Waarmee overigens niet gezegd mag zijn dat Sparta tegen VVV de gehele wedstrijd de boventoon voerde. Want zeker in de eerste helft liet de ploeg de nodige steken vallen, al was Sparta met de kopbal van Ragnar Acche op de lat en de poging vas Bryan Smeets toen al niet ver verwijderd van de gelijkmaker. Die werd ingeluid door - wie anders? - Halil Dervisoglu (1-1) en daarna gaf Abdou Harroui na een overtreding de beslissende voorzet op Ache, die de 2-1 voor het intikken had. Een voorzet van Smeets werd vervolgens door Harroui naar 3-1 gekopt en invaller Lars Veldwijk (voor Dervisoglu) kopte de 4-1 in na weer een voorzet van Harroui.

''Sparta bovenaan'', weerklonk het nog langdurig op het uitgelaten Kasteel. ''Dat was volgens mij voor het laatst toen ik hier nog trainer was,'' dacht Rob Jacobs zich te herinneren. ''En dat is al wat jaartjes geleden.''
Lang zal Sparta er waarschijnlijk niet van kunnen genieten, al is het moment voor vele getrouwen voldoende om het fotografisch vast te leggen.

Opstelling Sparta: Coremans, Abels, Vriends, Mattheij, Faye; Harroui, Auassar, Smeets, Rayhi (89. Rigo); Ache (86. Laros Duarte), Dervisoglu (86. Veldwijk).