Hartman verliest in shirt van Oranje voor het eerst in de ArenA

14 October 2023, 10:44 uur
Sport
mainImage
ANP
Quilindschy Hartman.

Quilindschy Hartman wandelde met een tatoeage van de laatste kampioensschaal voor Feyenoord op zijn linkerkuit door de catacomben van de Johan Cruijff ArenA. Na een verdienstelijk debuut voor Oranje kreeg de linksback het ene na het andere schouderklopje. Je zou bijna denken dat het Nederlands elftal, en niet Frankrijk, met 2-1 had gewonnen. "Maar ik kan helaas niet meer zeggen dat ik in dit stadion nog nooit heb verloren", zei hij. "Al had er misschien wel meer ingezeten."

Bij een door blessures gehavend Nederlands elftal waren Hartman en Tijjani Reijnders de lichtpuntjes op een avond waarop Kylian Mbappé met twee doelpunten weer liet zien hoe ongelooflijk goed hij kan voetballen. "Atlético Madrid was vorige week goed in de Champions League", zei de verdediger van Feyenoord. "Maar dit was toch nog een hoger niveau. Ik had als kind niet durven dromen dat ik dit soort duels achterelkaar zou spelen."

De 21-jarige verdediger debuteerde nog geen veertien maanden geleden in het eerste elftal van Feyenoord. Na het duel met de Fransen kreeg hij een knipoog van Antoine Griezmann, die hem herkende van de wedstrijd van afgelopen week in Estadio Metropolitano van Atlético. "Dat zijn leuke dingen", erkende Hartman. "Maar ik heb haast geen tijd om na te denken hoe snel het allemaal gaat. Maandag spelen we alweer een hele belangrijke wedstrijd tegen Griekenland."

Als Nederland in Athene verliest, raken de tweede plaats in de groep en rechtstreekse kwalificatie voor het EK van volgend jaar in Duitsland uit zicht. "Maar ik denk dat we daar zeker een resultaat kunnen halen", zei Hartman. "De spirit in onze selectie is goed, ondanks deze nederlaag en de vele blessures."

Ronald Koeman ziet dat Lutsharel Geertruida en Mats Wieffer in de nationale ploeg nog niet zo goed spelen als bij Feyenoord. "Voor sommige jongens weegt het oranje shirt zwaar", zei de bondscoach. "Maar Quilindschy speelde tegen Frankrijk net zoals hij bij Feyenoord doet. Daar ben ik blij mee, dat is knap."

In de slotfase maakte Hartman niet alleen het enige doelpunt van Oranje, na een snelle combinatie met de ingevallen Steven Bergwijn, maar maakte hij ook indruk met zijn rushes over de linkerflank. In de eerste helft scoorde hij ook al bijna. Doelman Mike Maignan liet zijn schot net niet helemaal door zijn vingers glippen.

"Mijn vriendin zat met haar ouders op de tribune, net als mijn ouders en mijn beste vriend", zei Hartman. "In De Kuip weet ik altijd waar ze zitten. Nu zag ik ze pas in de tweede helft. Ik dacht te zien dat ze trots op me waren. Dat gaf me wel een lekker gevoel."

 


Door: ANP