Gerard Meijer 60 jaar bij Feyenoord

11 August 2019, 13:12 uur
Sport
mainImage
Ga-het-na/Anefo
Gerard Meijer verzorgt Coen Moulijn

door Jan D. Swart

Gerard Meijer, die maandag 84 jaar wordt, is deze maand 60 jaar in dienst bij Feyenoord. Hij kwam in de zomer van 1959 als fulltimemasseur en is nu fulltimeambassadeur. In de periode van voorzitter Jorien van den Herik kreeg hij een contract voor het leven.

Zijn entree bij Feyenoord viel samen met de komst van een nieuwe trainer (Georges Sabotka, kleinzoon van de beroemde Tsjechische componist Antonin Dvorak) en een volledig nieuw middenveld. Van Elinkwijk kwam Reinier Kreijermaat en van VVV record-international Jan Klaassens. Als respectievelijk rechts- en linkshalf namen zij daarmee de posities in van Piet Steenbergen en Aad Bak. Ook international Rinus Bennaars was nieuw. De Brabander kwam van NOAD uit Tilburg.

Het was een zenuwachtige zomer voor Feyenoord, want Barcelona wilde Coen Moulijn kopen. De Spanjaarden hadden hem met eigen ogen zien schitteren in een late vriendschappelijke avondwedstrijd (aanvang: 23:00 uur) op 10 juni 1959 in het oude stadion van Barcelona (Las Corts) en de wereldberoemde trainer van de Catalanen – Helenio Herrera – was misschien nog wel het enthousiast. Moulijn kon 1000 gulden per wedstrijd gaan verdienen en kreeg daarbovenop nog eens 500 gulden voor een gewonnen wedstrijd. Plus 5% van de transfersom, waarvan de hoogte door de Nederlandse kranten werd geschat op 500.000 gulden.

Maar Moulijn ging niet. ‘’Ammehoela’’, had voorzitter Cor Kieboom gezegd. ‘’Je ziet me toch niet aan voor een winkelier die zijn etalage dicht spijkert.’’ Als compensatie wordt de stervoetballer van Feyenoord fullprof bij de Rotterdammers. Daar was bij de KNVB een reglementswijziging voor nodig, maar die werd er op aandrang van Feyenoord in één zomer doorheen gejast. Elke semiprofclub mocht voortaan maximaal vier contractspelers een volledig ‘arbeidssalaris’ uitbetalen. Moulijn was bij Feyenoord de eerste.

In dié zomer van 1959 arriveert ook Gerard Meijer in de Kuip, zoon van de legendarische sportverzorger Teun Meijer. Hij maakt zijn debuut in de eerste wedstrijd van het seizoen: thuis vriendschappelijk tegen St. Etienne voor 50.000 toeschouwers. Feyenoord wint met 5-2 in de volgende opstelling: Pieters Graafland; Kerkum, Walhout, Veldhoen; Kreijermaat, Klaassens; Schouten, Rijvers, Van der Gijp, Bennaars, Moulijn.

Van dit elftal zijn Pieters Graafland (85), Rijvers (93), Bennaars (87) en Van der Gijp (88) nog in leven.