Gehavend Oranje wil favoriet Frankrijk niet in kracht laten komen

12 October 2023, 18:26 uur
Sport
mainImage
ANP

Het Nederlands elftal verschijnt vrijdagavond vol goede moed aan de aftrap voor het thuisduel met Frankrijk in de EK-kwalificatie. "Ik denk dat de meeste mensen ons niet heel veel kans geven", zei bondscoach Ronald Koeman op zijn laatste persconferentie voor de ontmoeting met de verliezend finalist van het WK in Qatar. "Maar volgens mij is er inmiddels een aardig lijstje met wedstrijden die we onder mijn leiding hebben gewonnen, terwijl de tegenstander betere spelers op het veld had staan."

In het voorjaar merkte Oranje tijdens de uitwedstrijd tegen de Fransen hoe je de ploeg van bondscoach Didier Deschamps niet moet bestrijden. Frankrijk overklaste het Nederlands elftal tijdens een thuisduel op 24 maart in Stade de France. De thuisploeg zegevierde met 4-0, na een tussenstand van 3-0 na 22 minuten.

"Frankrijk is een ploeg die de tegenstander de bal gunt", blikte Koeman vooruit naar de ontmoeting in een volle Johan Cruijff ArenA. "Maar ze slaan toe als het in de opbouw van de verdediging naar het middenveld fout gaat", zei de bondscoach. Koeman kan niet beschikken over belangrijke internationals als Frenkie de Jong, Memphis Depay, Cody Gakpo en Matthijs de Ligt. Ook Steven Berghuis, Teun Koopmeiners, Noa Lang, Sven Botman, Mark Flekken, Justin Bijlow, Jurriën Timber en Tyrell Malacia zijn niet inzetbaar.

In het uitduel met de Fransen miste Nederland ook veel spelers. De Jong en Steven Bergwijn waren geblesseerd. Cody Gakpo, Matthijs de Ligt, Sven Botman, Joey Veerman en Bart Verbruggen haakten vlak voor het duel af met een virusinfectie. "Het voordeel is wel dat we nu al langer weten wie er allemaal niet bij zijn", zei Koeman.

Oranje speelde tijdens de uitwedstrijd tegen Frankrijk met vier verdedigers. De verwachting is dat Koeman vrijdag voor drie centrale verdedigers en twee aanvallend ingestelde backs kiest. "We willen een resultaat tegen ze halen", zei de bondscoach. "En dat lukt alleen als we ze niet in hun kracht laten komen. De wedstrijd zal ons heel veel kracht kosten en het zou goed kunnen dat we maandag tegen Griekenland voor andere spelers moeten kiezen."

Koeman beseft dat zijn nationale ploeg maandag in Athene een grote stap naar een tweede eindklassering in de poule en rechtstreekse kwalificatie voor het EK in Duitsland kan zetten. Nederland en Griekenland hebben op dit moment 9 punten, maar Oranje heeft een duel minder gespeeld. De Grieken spelen vrijdagavond een uitduel met Ierland.


Door: ANP