Feyenoord verstevigt koppositie dankzij simpele zege in Groningen

15 January 2023, 18:59 uur
ANP

Koploper Feyenoord heeft in de Eredivisie zonder problemen afgerekend met FC Groningen. Igor Paixão en aanvoerder Orkun Kökcü zorgden al in de eerste helft van de uitwedstrijd voor een 2-0-voorsprong, die de ingevallen Santiago Giménez in de slotfase nog vergrootte (0-3). Het slecht presterende Groningen wist pas laat in het duel wat te creëren tegen de ploeg van trainer Arne Slot, die nu steviger bovenaan staat.

Feyenoord begon met dezelfde elf spelers die donderdag afrekenden met PEC Zwolle in het toernooi om de KNVB-beker (3-1). Dat betekende de eerste basisplaats voor Mats Wieffer in de Eredivisie. De voormalig middenvelder van Excelsior maakte tegen PEC indruk met een doelpunt en een assist.

Groningen ging met minder vertrouwen het duel in. Het bekerduel met de amateurs van SV Spakenburg werd op eigen veld met 3-2 verloren. Na die blamage ontstond er onrust rond het stadion. Fans verzamelden zich voor de hoofdingang, waar ze hun ongenoegen lieten blijken.

Meeste kansen

Feyenoord kreeg verreweg de meeste kansen in de eerste helft, de eerste na een paar minuten via Alireza Jahanbakhsh. De tweede mogelijkheid was wel raak. Wieffer bereikte in de 19e minuut met een voorzet de vrijstaande Braziliaan Paixão, die koppend zijn eerste competitiedoelpunt maakte voor de Rotterdammers.

Even later zette Wieffer met weer een fraaie pass een nieuwe Feyenoord-kans op, maar Sebastian Szymanski scoorde niet. Dat deed Kökcü na ruim een half uur wel, met een geplaatst schot in de verre hoek vanaf ongeveer 18 meter. Het was aan doelman Michael Verrips te danken dat Groningen bij rust nog enigszins in de wedstrijd zat.

Klassieker

In de tweede helft deed Feyenoord het rustiger aan, mogelijk ook met het oog op de "klassieker" van volgende week tegen Ajax. Groningen kreeg enkele kansen via Ricardo Pepi, maar de Amerikaan was net niet succesvol.

Feyenoord begint de topper tegen Ajax met een voorsprong van 5 punten op de Amsterdammers. AZ is de eerste achtervolger van Feyenoord, met een achterstand van 4 punten.

FC Groningen won op 23 oktober voor het laatst in de Eredivisie. De ploeg van trainer Dennis van der Ree heeft evenveel punten (12) als FC Emmen en FC Volendam. Hekkensluiter SC Cambuur staat daar nog 3 punten onder.