Feyenoord speelt ook tegen FC Utrecht gelijk

18 August 2019, 18:50 uur
ANP

Feyenoord wacht na drie competitiewedstrijden nog altijd op de eerste zege van dit seizoen. De ploeg van trainer Jaap Stam moest ook tegen FC Utrecht genoegen nemen met een punt: 1-1. De voorbije weken hadden de Rotterdammers ook niet kunnen winnen van Sparta (2-2) en sc Heerenveen (1-1). FC Utrecht, dat eerder won van ADO Den Haag en PEC Zwolle, staat net als vier andere clubs met zeven punten gedeeld aan kop.

Stam hield in De Kuip de 'eigen' talenten Orkun Kökcü en Wouter Burger op de bank en koos op het middenveld voor de Ierse nieuwkomer Liam Kelly, die debuteerde in de eredivisie. Steven Berghuis speelde als aanvallende middenvelder, achter het trio Luis Sinisterra, Luciano Narsingh en Sam Larsson. Feyenoord begon sterk, maar kwam in de negende minuut door eigen falen op achterstand. Larsson leverde de bal halverwege de helft van Utrecht zomaar in bij Issah Abass, die langs Jan-Arie van der Heijden snelde en toen alleen Eric Botteghin nog tegenover zich had. De aanvoerder van Feyenoord liep net zo lang achteruit tot hij omviel, waarna Abass de bal vrij langs keeper Kenneth Vermeer kon schieten: 0-1.

Die klap kwam zichtbaar hard aan bij de Rotterdammers, die het even helemaal kwijt waren. FC Utrecht verzuimde echter nog vaker te profiteren van de ruimte die Feyenoord weggaf. Abass kreeg na een mislukte interceptie van Van der Heijden de kans om zijn tweede treffer te maken, maar dit keer redde Vermeer in de korte hoek.

Stam greep in de rust in met een dubbele wissel. Hij bracht Leroy Fer en nieuweling Edgar Ié, deze week gehuurd van Trabzonspor, voor Larsson en Van der Heijden. Die ingreep had het gewenste effect, want Feyenoord speelde in de tweede helft met meer overtuiging. Het leidde al na 5 minuten tot de gelijkmaker van Ridgeciano Haps. De linksback kreeg een teruggetrokken voorzet van Berghuis voor zijn voeten en haalde van zo'n 20 meter doeltreffend uit (1-1).

Feyenoord leek de wedstrijd daarna onder controle te hebben, maar in de slotfase waren de beste kansen voor Utrecht. Vermeer hield de zichtbaar vermoeide Rotterdamse ploeg op de been in de fase dat heel wat van zijn ploeggenoten last hadden van kramp.