Feyenoord slaat ook tegen AZ in slotfase toe en loopt verder uit

18 February 2023, 23:27 uur
ANP

Feyenoord heeft in de Eredivisie een belangrijke slag geslagen. De koploper versloeg in De Kuip eerste achtervolger AZ in de slotfase met 2-1 en vergrootte de voorsprong op de Alkmaarders tot 5 punten.

Het was de tweede thuiswedstrijd op rij dat Feyenoord het verschil maakte tegen het einde van de wedstrijd. De Rotterdammers stonden twee weken geleden tegen PSV met 2-0 achter, maar wisten alsnog langszij te komen (2-2).

Feyenoord leidt na 22 speelronden met 49 punten. AZ heeft 44 punten. Ajax (43 punten) en PSV (42 punten) kunnen AZ zondag passeren.

Kökcü

Feyenoord moest het doen zonder Orkun Kökcü. De aanvoerder kreeg zondag in de slotfase van de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen (1-2) zijn vijfde gele kaart van het seizoen en was daarom geschorst. Trainer Arne Slot koos ervoor Javairô Dilrosun een linie terug te laten zakken, naar het middenveld. Alireza Jahanbakhsh mocht de vrijgekomen positie rechts voorin invullen.

AZ, dat met dezelfde basisspelers startte als vorige week tegen Excelsior (5-0), slaagde er voor rust goed in Feyenoord van het doel te houden. De Alkmaarders creëerden in het eerste kwartier zelf ook geen kans, maar kwamen kort daarna wel op voorsprong. Na een door Jesper Karlsson genomen hoekschop, kopte Dilrosun de bal achterwaarts in zijn eigen doel (0-1).

Higler

Scheidsrechter Dennis Higler deelde vijf gele kaarten (drie voor Feyenoord en twee voor AZ) uit in de eerste helft, waarin Feyenoord in de laatste minuut van de reguliere speeltijd pas voor het eerst op doel schoot. Na een actie van Jahanbakhsh, schoot Quinten Timber net naast.

Feyenoord bleek bijzonder effectief, want de tweede kans leverde wel een doelpunt. In de blessuretijd kopte Jahanbakhsh, op aangeven van Oussama Idrissi, raak. Jahanbakhsh en Idrissi voetbalden in het verleden allebei bij AZ.

Buitenspel

Na rust begon Feyenoord beter en stond AZ even onder druk. Spits Santiago Giménez kopte net over en zag na een uur spelen de 2-1 worden afgekeurd wegens buitenspel.

AZ overleefde die fase en kwam er daarna af en toe gevaarlijk uit, met ballen die net achter de verdediging van Feyenoord werden gelegd. Eerst nam spits Vangelis Pavlidis de bal net niet goed aan, even later overkwam Karlsson hetzelfde.

Feyenoord drong in de slotfase aan Slot bracht met Danilo een extra aanvaller in de ploeg. Dat loonde. Verdediger Marcus Pedersen schoot van afstand met links in de verre hoek raak.