Feyenoord kan eerste nederlaag niet voorkomen in Enschede

29 October 2023, 14:29 uur
ANP

Regerend landskampioen Feyenoord heeft voor het eerst dit seizoen een nederlaag geleden in de Eredivisie. FC Twente was op eigen veld met 2-1 te sterk voor de Rotterdammers, die door de club uit Enschede werden gepasseerd op de ranglijst.

Manfred Ugalde maakte in de 10e minuut het eerste doelpunt van de middag. Hij schoot raak via Feyenoord-verdediger Quilindschy Hartman. Ugalde werd de diepte ingestuurd door Alfons Sampsted en kapte vervolgens de wegglijdende David Hancko uit. Hij haalde uit met links en via de benen van Hartman ging de bal over de kansloze keeper Justin Bijlow heen.

Voor Costaricaan Ugalde was het pas zijn tweede doelpunt van het seizoen in de Eredivisie. Vorig seizoen kwam hij in 24 duels tot acht goals.

Na de vroege achterstand bleven grote kansen voor Feyenoord uit. Kort na rust was Calvin Stengs dicht bij de gelijkmaker, maar FC Twente-doelman Lars Unnerstall kon zijn hand nog tegen de inzet krijgen.

Met een aantal offensieve wissels probeerde trainer Arne Slot de gelijkmaker alsnog te forceren, maar Twente profiteerde van de geboden ruimte. De ingevallen Ricky van Wolfswinkel schoot in de 79e minuut van dichtbij raak na een uitbraak, al leek zijn doelpunt niet te tellen wegens buitenspel. De videoscheidsrechter oordeelde echter dat Van Wolfswinkel nog net achter doelman Bijlow bleef.

Dat zag ook Maurice Steijn, die enkele dagen geleden vertrok als trainer van Ajax. Steijn was in het stadion aanwezig voor zijn zoon Sem Steijn, die halverwege de tweede helft naar de kant werd gehaald.

Feyenoord bleef strijden voor een resultaat en aanvoerder Lutsharel Geertruida werkte de bal vlak voor tijd van dichtbij binnen nadat de bal bij een corner via de bal voor zijn voeten was gekomen. Het betekende al zijn derde doelpunt van het seizoen in de Eredivisie.

In de 93e minuut ontsnapte Feyenoord nog aan de 3-1 omdat een inzet van Daan Rots van de lijn werd gehaald.

Slot had op het middenveld Ramiz Zerrouki een basisplaats gegund. De oud-speler van FC Twente werd in de 70e minuut vervangen door Ayase Ueda.

Feyenoord had dit seizoen al wel twee keer gelijkgespeeld. Thuis tegen Fortuna Sittard werd het in de eerste speelronde 0-0 in de Kuip en een week later eindigde het uitduel met stadgenoot Sparta in 2-2.

Ook AZ en koploper PSV hebben meer punten dan de Rotterdammers. Mocht PSV zondagmiddag om 14.30 uur van Ajax winnen, dan vergroten de Eindhovenaren het gat tot 7 punten.

Komende week hoeft Feyenoord doordeweeks niet in actie te komen. Volgend weekend spelen de Rotterdammers opnieuw uit, dan tegen RKC Waalwijk.