Feyenoord houdt na moeizame zege op Heerenveen ook kans op beker

1 March 2023, 22:06 uur
ANP

Feyenoord zit bij de laatste vier clubs van het nationale bekertoernooi. Het elftal van trainer Arne Slot had het in de kwartfinale tegen sc Heerenveen lange tijd lastig, maar won wel: 0-1. Spits Santiago Giménez maakte in de 80e minuut het doelpunt.

De koploper van de Eredivisie blijft zo actief op drie fronten en gaat drukke weken tegemoet. Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen Sjachtar Donetsk in de achtste finales van de Europa League, een week later volgt de return.

Ruim twee weken geleden stonden Heerenveen en Feyenoord in de competitie ook al tegenover elkaar in het Abe Lenstra-stadion. Dankzij doelpunten van Lutsharel Geertruida en Giménez namen de Rotterdammers al voor rust afstand van de Friezen, die in de tweede helft nog wel een keer scoorden (1-2).

Geen eenvoudige avond

Feyenoord hoopte dit keer, met het oog op het volle speelschema, opnieuw snel zaken te kunnen. Slot zag zijn elftal zondag eenvoudig winnen bij Fortuna Sittard (2-4) en zag daardoor geen redenen aanpassingen te doen.

Al snel werd duidelijk dat Feyenoord geen eenvoudige avond tegemoet ging. Heerenveen liet de slordig en onrustig spelende koploper niet aan voetballen toekomen. Sydney van Hooijdonk loste in de 5e minuut het eerste schot op doel.

Slot probeerde zijn elftal vanaf de zijkant, af en toe druk gebarend, bij te sturen. Vooral linksbuiten Oussama Idrissi speelde een slechte eerste helft. Feyenoord kreeg twee kansen. Alireza Jahanbakhsh schoot in de 19e minuut ruim over en Javairô Dilrosun na ruim een half uur spelen uit de draai naast.

Van Hooijdonk

Van Hooijdonk had Heerenveen op voorsprong moeten schieten. Na balverlies van Orkun Kökcü kon Rami Al Hajj na een half uur spelen ongehinderd op doel aflopen. De middenvelder tikte breed op Van Hooijdonk, maar hij schoot de bal in het zijnet.

Heerenveen voelde dat er iets te halen viel en begon naarmate de tweede helft vorderde brutaler te voetballen. Al Hajj zag na een uur spelen een schot worden geblokt en kort daarna was ook Ché Nunnely dicht bij de openingstreffer. Aan de andere kant redde doelman Xavier Mous op een kopbal en een schot van Quilindschy Hartman. Invaller Danilo trapte de bal over.

Beslissende moment

Feyenoord trok het duel steeds meer naar zich toe. Een vlotlopende aanval, via Jahanbakhsh en Danilo, leverde in de 80e minuut een doelpunt op van Giménez: 0-1.