Feyenoord gaat af bij Excelsior

3 February 2019, 14:31 uur

Feyenoord heeft in de Rotterdamse derby bij Excelsior gefaald. Een week na de galavoorstelling in De Kuip tegen Ajax (6-2) ging de grillige ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst pijnlijk onderuit bij de laag geklasseerde stadgenoot.

Clubtopscorer Robin van Persie opende in de 54e minuut de score tegen zijn oude club (0-1). Ali Messaoud zorgde negen minuten later voor de gelijkmaker. Met zijn eerste balcontact bezorgde invaller Robin van der Meer de thuisploeg in de laatste minuut van de reguliere speeltijd de even sensationele als verdiende zege.

Feyenoord was op het kunstgras van Woudestein aanvankelijk nog van goede wil. Bij balbezit van de thuisploeg zaten de Kuipbewoners er bovenop. De eigen opbouw verliep echter traag en voorspelbaar. Mede daardoor duurde het tot de 43e minuut voordat Feyenoord dicht bij een treffer was.

Steven Berghuis schoot op de vuisten van doelman Alessandro Damen waarna Thomas Oude Kotte de kopbal van Jens Toornstra uit de doelmond weghaalde. Damen redde vlak voor de rust ook nog op een als voorzet bedoelde inzet van Toornstra, die Van Persie net niet goed kon inkoppen.

Excelsior hield veel spelers achter de bal, maar brak er soms snel en gevaarlijk uit. Van met name vleugelspits Marcus Edwards ging de nodige dreiging uit. De dartele Brit wist echter tot drie keer toe niet tot scoren te komen.

Met een schot van Berghuis op de paal begon Feyenoord sterk aan de tweede helft. De bezoekers bleven echter moeite houden met het maken van het spel. Een fout van Lorenzo Burnet brak Excelsior op. Hij legde de bal uit een voorzet van Calvin Verdonk voor de voeten van Van Persie, die meteen doeltreffend uithaalde (0-1).

Feyenoord wilde doordrukken, maar bleef defensief kwetsbaar. Na een vlotte combinatie in het strafschopgebied tussen Ryan Koolwijk en Luigi Bruins schoot eerst Messaoud raak, 1-1. Doelman Kenneth Vermeer verrichtte daarna nog drie reddingen voordat de net ingevallen Van der Meer met een subtiele voetbeweging toesloeg: 2-1.