Feyenoord doet weer mee in Europa

3 October 2019, 21:01 uur
OrangePictures

In een bijzonder vermakelijk duel met vaak goed spel heeft Feyenoord in de Europa League FC Porto verslagen. Jens Toornstra en Rick Karsdorp maakten in de Kuip na rust het verschil. Door het aansprekende resultaat doet Feyenoord, dat het eerste duel bij Rangers FC had verloren, weer helemaal mee in de groepsfase.

Waar mogelijk probeerde Feyenoord, bijvoorbeeld via de inschuivende backs Ridgeciano Haps en Karsdorp, aan te vallen. Het viel aanvankelijk echter niet mee tegen de robuuste Portugezen, met de oude meester Pepe als leider van de verdediging, de kansen uit te spelen.

Na 25 minuten betekende een aardig schot van Haps het eerste gevaar van Rotterdamse kant. De linkerverdediger schoot net over. De thuisclub putte er enige moed uit, want enkele minuten later kwam de vaak excellerende Sam Larsson even vrij na een individuele actie. Hij kwam echter niet tot een goed schot.

Verder controleerde en temporiseerde Porto de eerste helft veel. Dat leidde evenmin tot veel mogelijkheden. Al na 8 minuten was er een 'stift' van Shoya Nakajima, die net over het doel van Kenneth Vermeer ging. Vlak voor rust was Pepe met een kopbal na een hoekschop heel dicht bij de openingstreffer. Vermeer redde fraai.

Meteen na rust werd de durf van Feyenoord beloond en ontplofte de wedstrijd. Eerst strandde Larsson na een aanval via Haps en Leroy Fer op de Portugese doelman Agustin Marchesin. Vervolgens kreeg de Zweed de bal toch nog bij Toornstra, die wel scoorde. Na een actie van Steven Berghuis had Toornstra even later ook de tweede treffer op zijn schoen, maar nu strandde hij wel op Marchesin.

Vervolgens ging Porto nadrukkelijker op de aanval spelen en kreeg de thuisclub de ruimte. In de 62e minuut was het bijna gelijk, maar Otávio schoot na een slim genomen vrije trap op de lat. Feyenoord reageerde en aan de andere raakte ook Berghuis de lat. In de 80e minuut besliste Karsdorp met een fraaie solo de wedstrijd, 2-0.

Op de niet helemaal fitte Orkun Kökcü na speelde Feyenoord met het elftal dat afgelopen zondag FC Twente versloeg. Renato Tapia was zijn vervanger. Nicolai Jørgensen, die last heeft van een paar ribben, ontbreekt nog steeds.