Eredivisie hoopt ook volgende week op publiek

23 April 2021, 17:38 uur
Sport
mainImage
OrangePictures

De KNVB en de voetbalclubs uit de Eredivisie hopen dat ze na de pilot van dit weekeinde ook volgende week en in het restant van het seizoen publiek kunnen ontvangen in de stadions. De clubs zijn in afwachting van toestemming van de overheid. Het demissionaire kabinet heeft bij de Tweede Kamer een wetsvoorstel ingediend, waarmee testbewijzen kunnen worden ingezet voor toegang tot onder meer sportevenementen.

Dit weekeinde wordt daarmee al getest in de Eredivisie. Bij de negen wedstrijden mag de thuisclub een beperkt aantal toeschouwers ontvangen. De bezoekers moeten zich vooraf laten testen op het coronavirus. Zo zitten vrijdagavond 2000 voetbalfans op de tribunes in Tilburg bij Willem II - RKC Waalwijk, zondag mogen 7500 mensen naar binnen bij Ajax - AZ en 6500 bij Feyenoord - Vitesse. PSV speelt zaterdag tegen FC Groningen met 4000 supporters op de tribunes. Volgende week wordt in de Keuken Kampioen Divisie getest met beperkte aantallen toeschouwers.

De KNVB hoopt dat ook in de Eredivisie dan weer met publiek gespeeld mag worden, maar is afhankelijk van een akkoord van de politiek. De clubs die volgende week thuis spelen, zijn zich al aan het voorbereiden. Zo heeft FC Groningen besloten dat de seizoenkaarthouders die eigenlijk op 4 oktober bij de thuiswedstrijd tegen Ajax naar binnen hadden gemogen, voorrang krijgen als hun club op zondag 2 mei tegen Sparta mét publiek mag spelen. Groningen gaat ervan uit dat er dan plek is voor 3100 fans.

Eind september besloot het kabinet dat er geen publiek meer het stadion in mocht komen, als maatregel om het coronavirus te bestrijden. Voor lege tribunes won Groningen begin oktober met 1-0 van Ajax.

"We weten dat wij als organisatie in staat zijn de wedstrijden op een veilige en verantwoorde manier te organiseren, waarbij we de overheidsrichtlijnen kunnen waarborgen", zegt algemeen directeur Wouter Gudde van Groningen. "Als blijkt dat we tegen Sparta met publiek mogen spelen, kunnen we snel schakelen en kunnen we supporters ontvangen. Daarop zijn we ons goed aan het voorbereiden."