Cristiano Ronaldo wil meer records breken op Euro 2024

23 May 2024, 00:01 uur
Sport
mainImage

Portugal was in 2016 eindwinnaar van het EK, maar kwam in 2020 niet verder dan de achtste finale. Het EK 2024 wordt bijna zeker het laatste grote toernooi waarin Cheristiano Ronalda voor Portugal zal aantreden. Doen ze het beter dan in 2020? En vooral kan Ronaldo zijn lijst met records nog bijstellen?

Hoe doet het Portugese elftal het vandaag?
Portugal lijkt zichzelf opnieuw uitgevonden te hebben. Toch tijdens de voorrondes van het EK 2024. Ze plaatsten zich voor de eindronde in Duitsland met de vingers in de neus. Een score van 10 op 10 gewonnen wedstrijden, en niet meer dan 2 tegendoelpunten geïncasseerd. En met Turkije, Tsjechië en Georgie in groep F zit een achtste finale er waarschijnlijk wel in.
 
Dankzij de schitterende voorrondes onder de leiding van coach Martinez, geven de bookmakers Portugal zelfs een redelijke kans op de eindwinst. Ze worden na Engeland, Frankrijk en Duitsland op de vierde plaats genoteerd.

Wat wordt verwacht van Ronaldo en Portugal in Duitsland?
Hoewel Ronaldo ondertussen 39 jaar oud is, schrijven analisten en sportkenners hem toch helemaal niet af. Als het aankomt op scoren, is het deze wonderspits die al zo vaak het tij in een wedstrijd heeft gekeerd. In het rijtje van mogelijke topscorers voor het EK 2024 staat hij op de derde plaats.
 
Wanneer je zou wedden op EK 2024 kun je zien dat de Fransman Mbappé met een notering van 6.0 op nummer 1 staat. Harry Kane uit Engeland staat met 6.5 op de tweede plaats genoteerd. Dan volgt Ronaldo met 13.0. Dit heeft deels te maken dat de bookmaker inschat dat Frankrijk en Engeland verder doorstoten in het toernooi. Hierdoor spelen ze meer wedstrijden, en is er ook meer kans dat zij de topschutter van het EK leveren.

Welke records heeft Ronaldo op zijn naam staan?
Laten we even onder elkaar zetten welke opmerkelijke records Ronaldo op zijn naam heeft staan. Records die hij bij elkaar voetbalde tijdens grote toernooien. Er zijn er nog veel meer, maar dit zijn de opmerkelijkste.

- Meest toernooien gespeeld - 5
- Hoogste aantal doelpunten tijdens de eindronde  - 12 (+41 tijdens de kwalificaties)
- Meeste aantal wedstrijden gespeeld in een eindronde - 25
- Hoogste aantal wedstrijden gewonnen - 12
- Meeste wedstrijden als aanvoerder van het team - 16

Welke uitzonderlijke prestaties kan hij nog toevoegen?
Op het EK in Duitsland kan Ronaldo zijn lijst met records nog stevig uitbreiden. We geven je hieronder een overzicht van enkele mogelijkheden die je nog zou kunnen verwachten.
 
- Het eerste record dat al zeker sneuvelt is dat van oudste deelnemer aan een eindronde. Dat staat vandaag op naam van Lothar Matthäus, met 39 jaar en 91 dagen. Als Christiano op 18 juni aan de aftrap komt tegen Tsjechië, is hij 39 jaar en 135 dagen.
- Het hoogste doelpuntensaldo behaald tijdens de eindronde. Dat staat nu met 9 op naam van Michel Platini.
- Oudste speler die scoort. Dat wordt hij automatisch, hij is namelijk dan de oudste deelnemer ooit. Nu staat deze prestatie op naam van, Ivica Vastic. Hij was in 2008: 38 jaar en 257 dagen.

En na het EK 2024?
Christiano Ronaldo is nu 39. Het was al erg twijfelachtig of hij nog zou aantreden voor dit toernooi. Er wordt wel verwacht dat dit zijn laatste groot toernooi wordt. Afspraak van 15 juni tot 14 juli op de grasmatten van Duitsland.