Coach Van Persie wil zich in Heerenveen bewijzen als 'vaderfiguur'

21 May 2024, 18:19 uur
Sport
mainImage
ANP

Robin van Persie wil bij zijn eerste klus als hoofdtrainer in Heerenveen vooral op sociaal gebied uitblinken. De topscorer aller tijden van het Nederlands elftal zei tijdens zijn drukbezochte presentatie in het Abe Lenstra-stadion geduldig te willen zijn met spelers die voetballend misschien wat minder zijn dan hijzelf was. "Ik heb zelf mijn beste voetbal gespeeld onder coaches die als een vaderfiguur waren. Dat heb ik zeker meegenomen", aldus de 40-jarige oud-spits.

Van Persie krijgt bij sc Heerenveen zijn eerste kans als hoofdtrainer, na de afgelopen jaren ervaring te hebben opgedaan in de jeugdafdeling van Feyenoord. Toch zegt de 102-voudig international al meer te denken als coach dan als speler. "Het was wel even wennen dat je als coach niet meer in een luxebadje zit en niet meer alles voor je wordt gedaan. Dit vak is veel meer alles omvattend. Maar ik weet waar ik aan begin."

De voormalig speler van onder meer Arsenal en Manchester United zegt bewust voor Heerenveen te hebben gekozen, in plaats van te wachten op bijvoorbeeld een kans bij de hoofdmacht van Feyenoord. "Als speler maak je een reis in je carrière, maar als coach ook. Ik wil elke dag een stapje beter worden en daarvoor ben ik hier op mijn plek. Ik heb ook gelezen dat sommige mensen dit zien als een mooie tussenstap voor mij. Dat zie ik zelf anders: ik vind dit een geweldige stap."

Herkenbaar en voor de winst

Van Persie was onder meer lovend over de "trouwe en altijd positieve achterban" van de Friezen en het "prachtig mooie" stadion. "Dat waren voor mij hele belangrijke onderdelen bij deze keuze. Ik wil de mensen hier blij en trots maken. Het is de uitdaging om terug te keren in het linkerrijtje, maar ik vind het moeilijk om me gelijk aan een plek op de ranglijst vast te pinnen. Hopelijk eindigen we wat hoger dan nu", aldus de geboren Rotterdammer over de elfde plek van afgelopen seizoen.

De beginnende trainer gaf aan ook bij tegenslag herkenbaar en voor de winst te willen blijven voetballen. "Als we gelijk staan, gaan we nog meer risico nemen en op de aanval spelen. We willen lef met elkaar uitstralen. Dat kan dan betekenen dat je er een keer met 3-0 of 4-0 afgaat. Maar we willen in ieder geval het vermaak terugbrengen."

Van Persie, die voor twee jaar tekende, krijgt in Friesland assistentie van Brian Pinas, Paul Simonis, Henk Brugge en keeperstrainer Ruud Hesp. Daarnaast komen ook Nico Romeijn (specialist development coach) en Yöri Bosschaart (video-analist) over van Feyenoord.


Door: ANP