BVO Feyenoord kreeg éénderde Kuip cadeau

4 October 2019, 19:27 uur
Sport
mainImage

door Jan D. Swart

De BVO Feyenoord blijkt de morele winnaar van de aandelen-vererving van de Kuip.

Enkele uren vóór de beslissende vergadering van de amateurtak op Varkenoord besloot het bestuur van de Sportclub Feyenoord om één-derde van de eigendomsrechten van de ruim 52% aandelen van De Kuip weg te geven aan de profs.

Bovendien – nog belangrijker voor de BVO Feyenoord – werd zwart op wit vastgelegd dat in het toekomstige driemansbestuur van de Stichting De Kromme Zandweg (nu nog BV) elk lid een vetorecht heeft. Dat betekent dat niemand aan de haal kan gaan met het bezit van de Kuip. De Sportclub niet. De N.V. Stadion niet. En ook de BVO Feyenoord niet. Elk toekomstig besluit over de toekomst van De Kuip (wel of niet renoveren, wel of niet deels afbreken voor woningbouw) is alleen rechtsgeldig wanneer de drie vertegenwoordigers van de drie Feyenoord familiestammen het met elkaar eens zijn. 

Het is een opmerkelijke doorbraak in een impasse, die al ruim veertig jaar duurt. Des te opmerkelijker omdat de verbinding pas kort voor de buitengewoon algemene ledenvergadering tot stand kwam. Kennelijk twijfelde het bestuur van de Sportclub Feyenoord of de leden ’s avonds akkoord zouden gaan met de status-aparte van de aandelen zonder samenwerking met de profs.

Aanvankelijk koerste de Sportclub aan op het tijdelijk stallen van de aandelen exclusief ten gunste van de N.V. Stadion. Dat leidde tot protest van onder meer de opgerichte Stichting Vrienden van de Kuip, die zelfs een bod van 15 miljoen euro op het stadion uitbracht om daarmee de wens tot renovatie te promoten. Het heeft geen seconde geboterd tussen het bestuur van de Sportclub Feyenoord en dit nieuwe orgaan. De Vrienden van De Kuip verweten het bestuur van de Sportclub Feyenoord ‘trucs en manipulatie’, terwijl andersom het bestuur van de Sportclub zoiets had: dit is een zaak van de leden, waar bemoei je je mee?
 
Het (5 voor 12) binnenhalen van de betaaldvoetbaltak van Feyenoord gaf verlichting aan het stemproces bij de Sportclub Feyenoord. De noodzakelijke tweederde meerderheid werd hierdoor woensdagavond met glans binnen geharkt: 92% van de aanwezigen liet bij stem weten dat het duo Bak-Ultee, respectievelijk penningmeester/plaatsvervangend voorzitter en secretaris van de Sportclub Feyenoord, een overtuigend verhaal had verteld. De weinige tegenstemmers vonden het alleen wel raar dat de volle zaal op Noord Koreaanse wijze het zwijgen werd opgelegd en dat tijdens de vergadering zelfs een telefoon in beslag werd genomen. De argwaan voor fluisteraars en hackers was groot.  

Position Paper

In ruil voor het bezit van éénderde van de Kuip-aandelen en het vetorecht heeft de BVO Feyenoord wel moeten vastleggen dat het een voorstander van nieuwbouw is. Maar dat was de Raad van Commissarissen al eerder, wel op uitdrukkelijke voorwaarde dat duidelijk wordt aangetoond dat de begroting van de proftak er in de nieuwe constructie met sprongen op vooruit gaat. Dat moet binnenkort allemaal te lezen zijn in de nieuwste versie van de Position Paper. Dat document is ook voor de gemeenteraad van belang om te toetsen of de toegezegde 40 miljoen aandelen in het nieuwe stadion van waarde blijven. De eerste versie van de Position Paper was naar het oordeel van de Raad niet goed genoeg.

De verwachting is dat de N.V. Stadion die cijfers uiterlijk begin volgend jaar zal aanleveren. Er moet voor ruim 200 miljoen euro aan investeerders gevonden worden.

Strategische route

De Kromme Zandweg-manoeuvre komt voort uit twee gedachten. Ten eerste: het sterker maken van de positie van de N.V. Stadion bij de voorbereiding van de nieuwbouw. Ten tweede: de angst voor vergrijzing. De Sportclub Feyenoord wordt nu nog bestuurd, ook vanuit commissies, door leden die een langdurige navelstreng hebben met de club. Over pakweg tien of twintig jaar kan dat beeld volkomen gekanteld zijn.

Ook de Raad van commissarissen van de N.V. Stadion Feyenoord vond het niet langer verantwoord dat belangrijke besluiten kunnen afhangen van een algemene ledenvergadering van een Sportclub, waarin belangen en emoties heel ver afstaan van een normale bedrijfsvoering.

Tot een jaar geleden zat mr. Cees Ultee nog in de Raad van commissarissen van de N.V. Stadion. Zijn aftreden was een strategisch besluit. Wat dat betreft is de route naar de B.V. Kromme Zandweg tot in de puntjes voorbesproken geweest. Ook met juristen en fiscalisten. Daarom is de 5 voor 12-switch naar de BVO Feyenoord een opmerkelijke.

De aandelenstalling heet nu nog B.V. Kromme Zandweg met twee directieleden. Dat zijn de bestuursleden mr. Cees Ultee en Peter Bak van de Sportclub Feyenoord. Op korte termijn wordt de BV een Stichting (kon om fiscale reden niet meteen) en dan zullen daarin namens de Sportclub Feyenoord (Cees Ultee), namens de N.V. Stadion (Cees de Bruin) en namens de BVO Feyenoord (Toon van Bodegom) de drie bestuursleden zijn.