Berghuis op weg naar basisplaats Oranje

5 March 2020, 23:22 uur
Sport
mainImage
Dick Advocaat: ''Na 1-0 was de vraag: hoeveel gaat het worden?''

‘’Hij heeft alles al gezien voordat hij de bal krijgt. Hoogtepunt was het wegdraaien en stiften’’, zei Mario Been na afloop van Feyenoord – NAC (7-1) over Steven Berghuis, die met drie doelpunten een belangrijke bijdrage leverde aan de monsterscore in de halve finale van de KNVB-beker, waarvan twee strafschoppen. ‘’Onberispelijk doet hij dat vanaf elf meter en ook nog hard’’, vond Been, die er langzaam maar zeker ook rekening mee gaat houden dat Berghuis wel eens basisspeler in Oranje zou kunnen worden.

‘’Betere tijden’’, lachte de aanvoerder van Feyenoord, die – omdat hij met gele kaarten op scherp stond – halverwege de tweede helft door Dick Advocaat werd gewisseld en zich toen voor het oog van de camera ook nog eens onsterfelijk maakte door zijn shirt uit te trekken en dat aan een kleine Feyenoord-fan cadeau te doen. Het ventje kon zijn tranen nauwelijks bedwingen. ‘’Blij dat ik het heb gedaan’’, zei Berghuis toen hij de beelden terug zag.

‘’Het is een kwestie van gevoel. En ook hoe de bal voor je voeten ligt’’, verklaarde hij de briljance van zijn succesvolle stift met zijn onnatuurlijk rechtervoet. ‘’Ik train erop. Ja, met rechts. En dat lukt even vaak niet als wel. Maar zoals ik er nu voor stond wist ik dat de keeper naar de goal zou komen en hij is klein. Ik ken hem en ik dacht eraan’’, grijnsde Berghuis.

Brede smile ook op het gezicht van Dick Advocaat, die wel vond dat Feyenoord heel slecht was begonnen. Hij had zelfs zitten duimen ‘’en daar mag je in een thuiswedstrijd tegen een club uit de Keukendivisie niet tegenaan lopen’’, vond hij. ‘’’Je weet dat het kan gebeuren, vooral omdat er bij 0-0 tegen zoveel enthousiasme niet te voetballen valt, maar het hoort niet. Daarom was de 1-0 een bevrijding. Toen was het een kwestie van: hoeveel gaat het worden? Zeven goals is dan leuk voor het publiek.’’