Bart Vriends voert Sparta aan in Volendam: 1-4

12 November 2023, 20:03 uur
Orange Pictures
Vriends

door Piet Ocks

De 1-4 doet een eenvoudige overwinning vermoeden, de werkelijkheid was dat Sparta na rust ondanks de langdurige meerderheid van Volendam toch overeind bleef. Met dank aan aanvoerder Bart Vriends, die niet alleen twee keer scoorde, maar ook defensief weer zijn mannetje stond en terecht werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd.

Zijn 1-3 was beslissend in de tweede helft, waarin Volendam de druk opvoerde en Sparta met de rug tegen de muur de 1-2 verdedigde. De 1-3 heeft ons over het dode punt geholpen,'' moest Vriends dan ook bekennen. ''Tot die tijd was ik er niet op gerust dat we de voorsprong konden vasthouden.''

Al veel eerder was Sparta's centrale verdediger verantwoordelijk geweest voor de 0-1. Op aangeven van Joshua Kitolano kopte hij na zes minuten beheerst de 0-1 in, voordat Milan de Haan zeven minuten later vanaf 16 meter de 1-1 achter de kansloze Nick Olij knalde. Vlak voor rust vond Kitolano nog de 1-2 op een pass van Arno Verschueren.

Na rust ging Volendam op jacht naar de gelijkmaker en na een kwartier hield de Sparta-aanhang z'n hart vast na een vermeende handsbal van Bart Vriends. Arbiter Richard Martens wuifde de Volendamse protesten echter weg, vooral tot opluchting van Sparta's aanvoerder, die duidelijk maakte de bal met de borst te hebben gespeeld.

Sparta's tegenaanvallen werden echter steeds schaarser, terwijl Volendam steeds meer aandrong. Desondanks was de grootste kans op 1-3 in de 85e minuut uit een vrije trap van Neghli. De behendige Charles-Andreas Brym had de treffer op zijn hoofd, maar hij stuitte op doelman Backhaus.

Bart Vriends zorgde uiteindelijk met zijn tweede treffer voor zekerheid in de 87ste minuut (1-3) op aangeven van de veelal onzichtbare Tobias Lauritsen. In blessuretijd haalde Arno Verschueren nog verwoestend uit voor de 1-4.

''We hebben na rust degelijk gespeeld,'' mocht Sparta-trainer Jeroen Rijsdijk later vaststellen, ''al was ik er niet helemaal gerust op. Maar na de 1-3 weet je dat het niet meer zal weggeven. Ik vind dan ook dat we daaruit vertrouwen hebben getankt en we overtuigend hebben gewonnen.''
Daarmee was doelman Nick Olij, die de 1-1 'vervelend vond', het eens. ''We hebben met z'n allen goed verdedigd en Vriends was deze wedstrijd heel belangrijk .''

Opstelling Sparta: Nick Olij, Saïd Bakari, Bart Vriends, Tijs Velthuis, Djevencio van der Kust; Jonathan de Guzman, Arno Verschueren, Joshua Kitolano; Camiel Neghli (90. Django Warmerdam), Tobias Lauritsen, Charles-Andreas Brym (90. Rick Meissen).