AZ neemt koppositie over na ruime zege op Excelsior

10 February 2023, 22:28 uur
ANP
Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen

AZ heeft de koppositie in de Eredivisie overgenomen van Feyenoord. De ploeg van Pascal Jansen was in het eigen stadion veel te sterk voor Excelsior: 5-0. De eindstand stond bij rust al op het bord.

Met de zege komt AZ op 44 punten, 1 punt meer dan Feyenoord. De Rotterdammers spelen zondag echter nog de uitwedstrijd bij sc Heerenveen. Excelsior blijft op de veertiende plaats staan met 20 punten.

AZ en Excelsior hadden wat recht te zetten, nadat ze allebei de laatste drie wedstrijden niet hadden weten te winnen. De thuisploeg moest geduld hebben tot de 20e minuut, maar toen ging het ook meteen snel. Op aangeven van Jesper Karlsson opende de onlangs van Sparta overgekomen Sven Mijnans de score met een van richting veranderd schot, 1-0.

Mijnans vond even later Karlsson, die met een acrobatische volley de 2-0 binnenschoot. Drie minuten later werkte Mijnans zijn tweede doelpunt van de avond binnen na een dubbele carambole. Jens Odgaard maakte tien minuten voor rust de 4-0 na wederom een assist van Karlsson, waarna clubtopscorer Vangelis Pavlidis op fraaie wijze de 5-0 maakte.

Excelsior, dat met AZ-huurlingen Kenzo Goudmijn en Peer Koopmeiners speelde, kwam ook in de tweede helft maar weinig in het spel voor. De bezoekers hadden bovendien geluk dat Pavlidis drie kansen op rij onbenut liet. Terwijl de wedstrijd in het laatste half uur enigszins doodbloedde, maakte Jansen gebruik van de geruststellende voorsprong om spelers rust te gunnen. Voor AZ wacht volgende week de belangrijke uitwedstrijd tegen Feyenoord.