AZ brengt Feyenoord verder in problemen

26 September 2019, 22:07 uur
ANP
Vreugde bij AZ en teleurstelling bij Feyenoord-aanvoerder Eric Botteghin.

Feyenoord is de aansluiting met de bovenste clubs in de eredivisie al snel kwijtgeraakt. De Rotterdammers gingen donderdag voor eigen publiek pijnlijk onderuit tegen AZ: 0-3. Voor Feyenoord betekende het, na twee zeges en vier keer een gelijkspel, de eerste nederlaag dit seizoen in de eredivisie. Feyenoord heeft nu al zeven punten minder dan Ajax en PSV en ook het gat met nummer drie AZ is gegroeid tot zes punten.

Het verlies tegen AZ betekende de derde tegenslag in een week tijd. Vorige week donderdag was Rangers FC in de Europa League met 1-0 te sterk en zondag zette Feyenoord zichzelf te kijk bij FC Emmen. Het elftal van trainer Jaap Stam verspeelde een voorsprong van twee doelpunten. Dankzij invaller Jens Toornstra werd toen diep in blessuretijd de eerste nederlaag nog voorkomen (3-3).

Tegen AZ hoopte Feyenoord met winst op de gedeelde derde plaats te komen. De Alkmaarders hadden echter de overhand in De Kuip. De eerste echte kansen waren voor Feyenoord. Na een fraaie pass van Toornstra schoot Steven Berghuis de bal halverwege de eerste helft, via de vingertoppen van doelman Marco Bizot, in het zijnet. Uit de hoekschop schoot Toornstra de bal hard tegen de lat.

AZ bleef in voetballend opzicht beter en het team van coach Arne Slot kwam kort voor rust op voorsprong. Myron Boadu zette zelf de aanval op en was ook degene die de bal in het doel werkte: 0-1.

Berghuis ontsnapte in de voorlaatste minuut van de eerste helft aan rood na een tackle van achteren op Teun Koopmeiners. Scheidsrechter Jochem Kamphuis gaf geel en ook videoscheidsrechter Danny Makkelie vond het geen rode kaart waard.

Feyenoord, dat de niet fitte Rick Karsdorp en Leroy Fer miste, kon ook na de pauze weinig uitrichten. Calvin Stengs haalde in de 50e minuut, met zijn eerste doelpunt in de eredivisie dit seizoen, de spanning uit de wedstrijd. De middenvelder schoot met een wegdraaiend schot met links raak.

Stam had weinig spelers op de bank die nog iets konden forceren. Nicolai Jørgensen ontbrak in de selectie. De Deense spits viel maandag tijdens een wedstrijd van Jong Feyenoord uit met een ribblessure.

De nederlaag voor Feyenoord werd nog pijnlijker toen Eric Botteghin de bal na een doeltrap verspeelde. Oussama Idrissi profiteerde en staat nu op zes doelpunten: 0-3.