AS Roma schakelt Feyenoord opnieuw uit na strafschoppen

23 February 2024, 00:05 uur
ANP
Teleurstelling bij de spelers van Feyenoord.

AS Roma heeft voor het derde seizoen op rij Feyenoord uitgeschakeld in Europa. De nummer 6 van de Serie A versloeg de Rotterdammers na strafschoppen, na een gelijke stand na reguliere speeltijd en verlenging (1-1). Beide ploegen speelden vorige week ook gelijk tegen elkaar in De Kuip.

AS Roma versloeg Feyenoord twee jaar geleden in de finale van de Conference League (1-0) en schakelde de Rotterdammers vorig jaar ook na verlenging uit in de kwartfinales van de Europa League. En ook dit keer werd het geen driemaal scheepsrecht voor Feyenoord. Romelu Lukaku miste in de strafschopserie voor AS Roma. Namens Feyenoord verzuimden Dávid Hancko en de ingevallen Alireza Jahanbakhsh vanaf elf meter te scoren.

Trainer Arne Slot twijfelde geen moment om Santiago Giménez op te stellen, nu de Mexicaanse spits weer volledig is hersteld van een kuitblessure. De coach zag zijn topscorer na de winterstop pas eenmaal scoren en veel kansen missen. "Maar hij heeft zichzelf al zo vaak bewezen", zei Slot vlak voor de aftrap. "Het gaat niet lang duren voordat hij weer doel treft."

Slot kreeg al snel gelijk in een volgepakt Stadio Olimpico. Uitgerekend Giménez schoot Feyenoord al in de 5e minuut op voorsprong in Rome. Hij scoorde op aangeven van Bart Nieuwkoop, de rechtsback die opnieuw als rechtsbuiten startte. Nieuwkoop hield Alireza Jahanbakhsh en Yankuba Minteh op de bank. Vergeleken met het thuisduel keerden ook Quinten Timber en Lutsharel Geertruida weer terug in de basiself van de kampioen uit Rotterdam. Justin Bijlow en Gernot Trauner ontbreken voorlopig nog bij de nummer 2 van de Eredivisie.

Feyenoord kon niet lang van de voorsprong genieten. Lorenzo Pellegrini tekende na een kwartier voor een prachtige gelijkmaker. Vervolgens voetbalde AS Roma makkelijker maar bleef Feyenoord overeind. In een poging het wedstrijdbeeld te veranderen bracht trainer Slot na een klein uur Ramiz Zerrouki en Luka Ivanusec voor Calvin Stengs en Igor Paixão.

Slot was ook voorzichtig met Giménez en haalde de Mexicaan in de 78e minuut naar de kant voor Ayase Ueda. De wissels pakten goed uit. Feyenoord had in de tweede helft meer controle over de wedstrijd dan voor rust. Ook in verlenging deed Feyenoord niets onder voor de nummer 6 van de Serie A. Lutsharel Geertruida kwam een stapje tekort voor de 1-2. Doelman Timon Wellenreuther, de vervanger van de geblesseerde Bijlow, voorkwam met een snelle reflex in blessuretijd van de verlenging dat Lukaku scoorde.