Ajax in Arena veel te sterk voor Sparta Rotterdam: 4-0

19 February 2023, 18:57 uur
ANP

Dusan Tadic heeft Ajax zondagmiddag aan een eenvoudige thuiszege op Sparta Rotterdam geholpen (4-0). De aanvoerder scoorde tweemaal en bereidde de 2-0 van Kenneth Taylor voor. De 34-jarige Serviër vierde ook zijn honderdste treffer voor de club uit Amsterdam.

"Tadic on fire", zongen de tevreden toeschouwers in de Johan Cruijff ArenA. Ajax klom met de winst naar de tweede plaats van de ranglijst van de Eredivisie. De achterstand op koploper Feyenoord blijft 3 punten. Beide rivalen treffen elkaar op 19 maart in de hoofdstad. Het spel van Ajax bood ook enige hoop voor de return van donderdag met Union Berlin in de Europa League, na de 0-0 van afgelopen week in de eerste ontmoeting.

Tadic liet tegen de nummer 6 van de ranglijst zien waarom trainer John Heitinga hem als spits gebruikt. Hij was voortdurend aanspeelbaar en zette de ene na de andere aanval op. Tadic was ook bij de eerste drie treffers betrokken. De aanvaller opende in de 6e minuut de score op aangeven van Davy Klaassen. Hij bracht Kenneth Taylor in de 27e minuut handig in stelling voor de 2-0.

Ajax kende de afgelopen week tegen RKC Waalwijk en Union Berlin veel problemen om de hechte defensie van de tegenstander te ontregelen. Maar tegen Sparta viel de kampioen minder voorspelbaar aan. Ajax bracht de verdedigers van Sparta met snelle positiewisselingen regelmatig in de problemen. Mohammed Kudus scoorde voor rust ook bijna. De Ghanees kopte op de lat.

Trainer Heitinga wijzigde zijn basisformatie op één positie. Klaassen mocht weer een de aftrap verschijnen en was belangrijk bij de openingstreffer. Calvin Bassey moest weer op de bank plaatsnemen. Edson Álvarez, afgelopen donderdag tegen Union Berlin nog middenvelder, startte als centrale verdediger. De kans is groot dat Bassey donderdag in Berlijn terugkeert in het elftal. In dat geval schuift Álvarez door naar het middenveld. De Mexicaan liet zich tegen Sparta wel vervangen met een pijnlijke schouder.

Ajax vroeg in de tweede helft tot drie keer toe vergeefs om een strafschop. Arbiter Pol van Boekel weigerde de bal in alle gevallen op de stip te leggen. Op aangeven van de videoscheidsrechter floot hij alsnog voor een strafschop nadat de ijverige Steven Bergwijn naar de grond was gegaan na een duel met Shurandy Sambo. Tadic belastte zich met de penalty en maakte geen fout. Mohammed Kudus maakte nog de 4-0 en droeg dat doelpunt op aan Christian Atsu, zijn landgenoot die is omgekomen bij de zware aardbevingen in Turkije.

Voor Sparta kwam er in de Arena wel een einde aan een ongeslagen reeks van tien wedstrijden. De Kasteelheren blijven zesde met 37 punten uit 22 wedstrijden.