Albrandswaards Dagblad | Actie Feyenoord-supporters tegen City en Vrienden

Actie Feyenoord-supporters tegen City en Vrienden

mainImage

Het blijft onrustig bij Feyenoord. Gisteravond hingen er weer spandoeken bij de ingang van de Kuip, waar vanmiddag de traditionele nieuwjaarsreceptie wordt gehouden. De supporters van Feyenoord protesteerden dit keer opnieuw tegen de komst van een nieuw stadion in het Feyenoord City-gebied en nu ook tegen het instituut Vrienden van Feyenoord.

Bij de laatste protestuiting moest initiatiefnemer Pim Blokland het ontgelden omdat volgens de supporters de 27 miljoen euro aandelen van de Vriendenclub de verdere doorgroei van Feyenoord belemmert. Een deel van de Raad van Commissarissen van Feyenoord wil in zee met zowel een Amerikaanse als een Nederlandse investeerder die onafhankelijk van elkaar als eis hebben gesteld dat eerst de Vrienden worden uitgekocht. Ook de komst van Robert Eenhoorn zou een voorwaarde zijn.

De reglementen verhinderen de ontwikkeling omdat nu blijkt dat de Vrienden zelf hun aandelen makkelijker kunnen verkopen dan Feyenoord die van hen kan terugkopen. Daar is gesteggel over. Ook over de terugkeer van Sjaak Troost in de RvC. De statuten staan dit toe, maar Troost zat er namens de Vrienden en schijnt ook voorstander te zijn van nieuwe financiële impulsen. Dat strookt kennelijk niet met het Vriendenbeleid.

De Vrienden van Feyenoord, die in 2010 de redders waren nadat directeur Gudde te veel geld had verspild met de transfers van Gio van Bronckhorst, Kevin Hofland, Roy Makaay en Jon Dahl Tomassen, hadden aanvankelijk 30 miljoen aandelen. De ontslagen directeur Jan de Jong bracht het al terug naar 27 miljoen. Dat bedrag geeft recht op twee plaatsen in de Raad van Commissarissen. Bij 15 miljoen wordt het er één. De supporters verwijten de Vrienden op twitter dat ze geen afstand willen doen van hun positie, renteafspraken en extra’s.

Ook in de RTV Rijnmond Podcast en op Veronica Inside radio is inmiddels uitvoerig over de nieuw ontstane onrust gediscussieerd.