Aandelen Kuip naar de B.V. Kromme Zandweg

2 October 2019, 23:10 uur
Sport
mainImage

De leden van Feyenoord hebben er met ruime tweederde meerderheid voor gekozen om hun aandelen van De Kuip onder te brengen in de B.V. De Kromme Zandweg, die onder de directie van twee bestuursleden van de Sportclub Feyenoord uiteindelijk bestemd zijn voor de N.V. Stadion en niet voor de betaald voetbaltak.

De belangrijkste reden die aan de beslissing van de leden en het bestuur van de amateurtak ten grondslag ligt is de angst dat op langere termijn de aandelen van de Kuip bij de Sportclub niet veilig zouden zijn omdat in de toekomst slechts voetballeden (en dat worden steeds meer en meer buitenstaanders) over dat bezit beslissingen kunnen nemen. Nu zijn dat ook nog oud-leden, die dichter bij de club betrokken zijn. Zij schaarden zich woensdagavond achter het bestuur.

De B.V. Kromme Zandweg krijgt twee directieleden. Dat zijn de secretaris (mr. Cees Ultee) en de penningmeester (Peter Bak) van de Sportclub Feyenoord. Beiden beloofden dat die de B.V. binnen de kortste keren een Stichting zou worden met drie bestuursleden: één van de Sportclub (Ultee), één van de Raad van commissarissen van de N.V. Stadion (Cees de Bruin) en nog nader te kiezen vertegenwoordiger van de betaald voetbaltak.

Het bod van de Vrienden van de Kuip op het huidige stadion werd van tafel geveegd als onbetrouwbaar, omdat de investeerders zoals Boudewijn Poelmann officieel niet bij naam zijn genoemd. Bovendien rekende het bestuur van de Sportclub in een lang betoog voor dat de geboden 15 miljoen van de Vrienden van De Kuip fiscaal even hoog was als de ongeveer 11 miljoen die de Kromme Zandweg B.V. voor het bezit van de aandelen wil gaan realiseren. In beide situaties was het gratis zitrecht gegarandeerd.

De leiding van de amateurtak zei verder geen nieuw voorstel van de Vrienden van de Kuip meer te willen ontvangen en sprak er schande van deze organisatie de leden van Feyenoord per brief hadden durven benaderen om de stemming te beïnvloeden.