17 voetbalwedstrijden stilgelegd sinds aanscherping regels KNVB

26 May 2023, 09:01 uur
Sport
mainImage
ANP

Sinds begin april is zeventien keer een wedstrijd in het betaald voetbal tijdelijk stilgelegd of gestaakt. Uit een telling van het ANP blijkt dat dit elf keer is gebeurd in de Keuken Kampioen Divisie en zes keer in de Eredivisie. De KNVB scherpte in april, na meerdere incidenten in stadions, de richtlijnen aan.

De strengere richtlijnen werden ingevoerd na de halve finale van de KNVB-beker tussen Feyenoord en Ajax op 5 april. Tijdens die wedstrijd werden voorwerpen op het veld gegooid en werd Ajax-aanvaller Davy Klaassen met een voorwerp, vermoedelijk een aansteker, op zijn hoofd geraakt.

Sinds begin april werden vijf wedstrijden volledig gestaakt. Bij Eredivisionist FC Groningen gebeurde dat zelfs twee keer. Op 22 april besloot de scheidsrechter daartoe nadat tijdens de thuiswedstrijd tegen NEC een voorwerp tegen de grensrechter werd gegooid. Op 13 mei - toen de Groningers Ajax op bezoek kregen - belandden vuurwerk en andere voorwerpen op het veld, waarna ook die wedstrijd werd gestaakt. Ook werden duels van FC Utrecht, NAC Breda en Helmond Sport voortijdig definitief afgebroken.

Gooien van voorwerpen

In totaal werden twaalf wedstrijden door de scheidsrechter tijdelijk onderbroken nadat bierbekers, rookbommen of vuurwerk op het veld werden gegooid. Bij PEC Zwolle en De Graafschap, die beide uitkomen in de Keuken Kampioen Divisie, werd tijdens twee afzonderlijke wedstrijden het spel stilgelegd. Bij thuiswedstrijden van acht andere clubs, waaronder FC Twente en PSV, gebeurde dit één keer.

Bij het gooien van voorwerpen op het veld wordt de wedstrijd tijdelijk stilgelegd. Bij een tweede vergrijp wordt het duel volgens de nieuwe richtlijnen definitief gestaakt. Zondag is de laatste officiële speelronde van de Eredivisie, waarin Feyenoord onlangs kampioen werd. Tot half juni wordt in de play-offs nog gespeeld om promotie en degradatie.