Te hoge parkeerkosten RTHA zorgen voor veel overlast bij omwonenden

11 June 2024, 12:19 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Google Maps

In de Rotterdamse raad is onvrede over parkeeroverlast die bewoners van woonwijken bij Rotterdam The Hague Airport (RTHA) ervaren. Volgens GroenLinks (GL) zetten vakantiegangers "massaal hun auto in de omliggende wijken", omdat parkeren in deze wijken gratis is en het parkeren op het vliegveld heel duur. Voor veertien dagen parkeren op P4 bedragen de kosten al bijna 200 euro. 

"Volgens de bewoners staan sommige auto's wel wekenlang voor de deur, waardoor er voor bewoners geen plekken meer overblijven. Zij zijn inmiddels zo wanhopig dat ze overgaan tot drastische acties als het met verf bespuiten van auto's en bekogelen met eieren. Rotterdammers mogen niet de dupe worden van de vakantievluchten", schrijft de fractie, die het college van burgemeester en wethouders aanspoort iets te doen aan de overlast. Wat de partij betreft wordt er, desnoods tijdelijk, betaald parkeren ingevoerd in de buurten waar overlast is.

Parkeren op RTHA is kostbaar. In het hoogseizoen betaalt de automobilist voor een week minimaal 97,50 euro. Willen ze dichter bij de terminal staan met hun voertuig, dan lopen de kosten op tot ruim 200 euro.

De luchthaven gaat bezoekers met een campagne ontmoedigen om te parkeren in de woonwijken. Volgens GL is dat niet voldoende. "Bewoners geven aan sceptisch te zijn over deze inzet". De partij wil ook weten of de luchthaven wel een mandaat heeft om maatregelen te nemen.