Rotterdam wil extra maatregelen zodat woningbouw kan doorgaan

23 March 2023, 16:53 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
ANP

Het kabinet moet extra maatregelen nemen zodat de bouw van nieuwe woningen blijft doorgaan nu de prijzen stijgen en personeel schaars is, dat vindt de Rotterdamse bouw- en woonwethouder Chantal Zeegers (D66). Het tijdelijk invoeren van een bouwstartpremie en een bouwgarantie waarbij het Rijk garant staat, kunnen een project soms net een zetje geven om dan toch te gaan bouwen, stelt de wethouder, samen met haar collega's in Amsterdam, Eindhoven, Den Haag en Utrecht.

De wethouders zien vaker terughoudendheid bij de bouw van projecten die 'uitontwikkeld' zijn. "De onderliggende oorzaak is de huidige onrust en onzekerheid die de marktomstandigheden en beleidswijzigingen met zich meebrengen", schrijven ze in een brief aan minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting). Daarin noemen ze bouwen in de huidige omstandigheden een nog grotere uitdaging dan het al was.

"Ontwikkelaars moeten wel weten dat ze aan het einde van de rit hun geld terugkrijgen, anders gaan ze niet bouwen. We zitten al in een wooncrisis, een bouwcrisis kunnen we daar niet bij gebruiken. Daarom is een samenwerking tussen steden en Rijk op extra maatregelen noodzakelijk zodat we de tegenwind in de bouw het hoofd kunnen bieden", vindt Reinier van Dantzig (Amsterdam). Hij stelt: "Iedereen kent wel iemand die op zoek is naar een betaalbaar huis. Juist daarom mag de bouw van betaalbare woningen niet stilvallen."