Rotterdam: 115 wegen volgend jaar naar 30 kilometer per uur

22 May 2024, 19:49 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
ANP

De gemeente Rotterdam brengt volgend jaar de maximumsnelheid op 115 wegen terug van 50 naar 30 kilometer per uur. Volgens de gemeente gaat het om drukke straten waar veel mensen wonen of waar winkels, restaurants en cafés gevestigd zijn. De gemeente noemt de verkeerssituatie op die plekken "zo onveilig dat er snel iets moet veranderen". Het gaat onder meer om de West-Kruiskade, delen van de Mathenesserlaan en het Hofplein.

De gemeente zegt dat de ingreep nodig is omdat het niet goed gaat met de verkeersveiligheid in Rotterdam. Vorig jaar waren er 1446 gewonden in het Rotterdamse verkeer, bijna 300 meer dan in 2021. De meeste ongelukken gebeurden op een weg waar het verkeer 50 mag rijden.

Rotterdam zegt dat de nieuwe maximumsnelheid "duidelijk zichtbaar" wordt. Zo komen er nieuwe verkeersborden, wordt er belijning op de weg toegevoegd of juist weggehaald en worden soms drempels aangelegd. De maatregel wordt in het derde kwartaal van volgend jaar in één keer ingevoerd.

Eind vorig jaar ging in een groot deel van Amsterdam de maximumsnelheid al terug naar 30 kilometer per uur. Zo'n ingrijpende maatregel in Rotterdam is volgens het college niet nodig, omdat de stad na de oorlog grotendeels opnieuw is opgebouwd. Bovendien kan de maximumsnelheid niet overal terug, bijvoorbeeld vanwege het openbaar vervoer of de hulpdiensten.

In Rotterdam geldt op meer dan de helft van de wegen overigens nu al een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aldus de gemeente.
 

 


Door: ANP