Shell schrapt circa 900 banen in Nederland als onderdeel van de eerder aangekondigde grote reorganisatie bij het olie- en gasconcern. Dat komt neer op ongeveer een tiende van het totale Nederlandse personeelsbestand.
Shell kondigde in september al aan dat er wereldwijd een streep gezet wordt door 7000 tot 9000 banen, om kosten te besparen vanwege de coronacrisis. Maar hoe het banenverlies precies verdeeld zou worden binnen het concern was destijds nog niet duidelijk.
Ook nu geeft Shell nog niet veel details vrij. Zo is nog niet bekend welke functies precies worden geraakt. Een woordvoerder benadrukt dat er naast het verdwijnen van een groot aantal banen, ook nieuwe banen bij zullen komen. Er is volgens hem een goed sociaal plan beschikbaar en Shell begeleidt getroffen medewerkers zoveel mogelijk naar nieuw werk.
Recordverlies
De oliemarkt had vooral in het tweede kwartaal van vorig jaar flink te lijden onder de crisis, met een recordverlies van dik 18 miljard dollar bij Shell tot gevolg. Door de virusuitbraak vlogen er amper vliegtuigen, reden er minder auto’s en waren er wereldwijd veel fabrieken dicht. Daardoor zakte de vraag naar olie en gas en stortte de olieprijs in. Met deze reorganisatie wil Shell uiteindelijk 2 miljard tot 2,5 miljard dollar per jaar besparen.
Niet alleen het Nederlandse deel van het bedrijf wordt geraakt door de huidige ingrepen, die Shell uiterlijk eind volgend jaar doorgevoerd wil hebben. De onderneming heeft inmiddels ook naar buiten gebracht dat het haar Britse personeelsbestand komende twee jaar naar verwachting met 10 procent tot 14 procent terugbrengt. Daar gaan waarschijnlijk dus tot zo'n 700 banen verloren.
330 banen weg bij Noordzee-activiteiten
Shell heeft daarnaast aangegeven dat het van plan is om 330 banen te schrappen bij de zogeheten Noordzee-activiteiten. Dit raakt waarschijnlijk vooral kantoormedewerkers in het Schotse Aberdeen.
Verder hebben wereldwijd 1500 mensen laten weten dat ze gebruik willen maken van een vrijwillige vertrekregeling. Shell zegt op dit moment werknemers nog een tweede mogelijkheid te bieden om gebruik te maken van die regeling.
Bij het Brits-Nederlandse concern werken alles bij elkaar ongeveer 83.000 werknemers, van wie 9000 in Nederland.
Door: ANP