Quarantaineterrein op Heijplaat wordt congreslocatie

3 October 2020, 13:24 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Gemeentelijk Havenbedrijf
Arts Impression van het Quarantainegebouw nieuwe stijl

Het oude uit 1934 daterende Quarantaineterrein op Heijplaat wordt door het Havenbedrijf Rotterdam omgetoverd tot een kleinschalige congreslocatie met hotel. Omdat het Quarantaineterrein uniek is in zijn soort en sinds 2007 rijksmonument, gebeurt dit volgens richtlijnen van de Monumentencommissie.

Arjan Hoefnagels, gebiedsmanager bij het Havenbedrijf, begeleidt de ingrijpende opknapbeurt. ‘Wij zien ook hoe mooi de panden en het terrein zelf zijn, het is goed om zorgvuldig te werk te gaan bij de renovatie.’ Zelfs het groen wordt zoveel mogelijk zoals het vroeger was. Voor de toegankelijkheid is het pad verhard dat naar een nieuwe steiger en halte voor de Watertaxi leidt.

Het Quarantaineterrein heeft overigens nooit dienst gedaan als opvanglocatie voor zieke zeevarenden. Het gebruik van het ontsmettingshuis, het isolatiehuis, het chloorhuisje of de ziekenbarak werd door de komst van penicilline en de bouw van het Havenziekenhuis overbodig.

In 1939 werden in de gebouwen tijdelijk Joodse vluchtelingen opgevangen, later tyfuspatiënten uit Spijkenisse en dementerende ouderen. De laatste jaren is vooral het natuurstrandje geliefd en wonen diverse kunstenaars op het terrein. Over vier jaar is wonen hier niet meer toegestaan.


Door: Havencourant