Protest Nederlandse Iraniërs bij ambassade Den Haag en in R'dam

23 September 2022, 16:56 uur
Rotterdam & Regio , Den Haag & Regio
mainImage
ANP

Op verschillende plaatsen zijn dit weekeinde demonstraties naar aanleiding van de dood van de 22-jarige Mahsa Amini in Iran. De Vereniging Iraanse Academici gaat vanaf komende zondag demonstreren bij de Iraanse ambassade in Den Haag. De vereniging wil het protest bij de ambassade elke dag herhalen tot en met donderdag 29 september.

En zaterdag is in Rotterdam een demonstratie gepland, vanaf 15.00 uur op het stationsplein van Rotterdam Centraal.

De Vereniging van Iraanse Academici wil met de actie zich "solidair tonen" met demonstranten in Iran zelf, waar sinds vorige week vrijdag protesten zijn tegen politiegeweld tegen vrouwen. Daarnaast roepen ze middels de actie "de jeugd en jonge mensen op zich te mobiliseren tegen het regime van Iran", aldus Sultany Taied van de vereniging.

Amini kwam om nadat ze was opgepakt door de religieuze politie omdat ze niet voldeed aan de islamitische kledingvoorschriften. Volgens de demonstranten heeft Amini een fatale klap op haar hoofd gekregen van de politie en overleed ze op het bureau. De politie ontkent en zegt dat ze een natuurlijke dood stierf.

In Rotterdam zullen Koerden uit Iran en Iraanse mensen die in Nederland wonen protesteren. "Wij steunen de protesten die sindsdien overal in Iran worden gehouden en veroordelen het geweld van het regime, waarbij al meerdere doden en gewonden zijn gevallen", zo staat in een statement.


Door: ANP