Albrandswaards Dagblad | Onderzoek naar coronabesmettingen in De Kuip
mainImage

Onderzoek naar coronabesmettingen in De Kuip

Prof. dr. Van Eijk
25 september 2020, 22:54 uur
Rotterdam & Regio

door Jan D. Swart

Prof. dr. Casper van Eijk, chirurg in het Erasmus MC en zijn collega viroloog dr. Annemiek van der Eijk, gaan data van bezoekers van voetbalwedstrijden verzamelen om te kunnen onderzoeken of grootschalige aanwezigheid van publiek tijdens een buitenevenement wel of niet tot (veel) coronabesmettingen leidt. Tot nu toe is dat wereldwijd nog niet wetenschappelijk onderzocht.

De uitkomst van het onderzoek is niet alleen voor het verdere toegangsbeleid van de plaatselijke burgemeesters, maar ook voor het organiseren van alle grote buitenevenementen zoals festivals en concerten.

Van Eijck en Van der Eijk gaan zich om te beginnen richten op de supporters van Feyenoord. Zij kunnen een speciale app downloaden, waarop ze verzocht worden een vragenlijst in te vullen voordat zij voor een thuiswedstrijd van Feyenoord naar De Kuip gaan. Daarnaast wordt er via de GGD gemonitord of supporters na het bezoeken van de website besmet zijn geraakt met het virus.

Vanaf 18 oktober en vervolgens zes thuiswedstrijden lang kunnen de Feyenoord-fans zich bij de entree van De Kuip gratis en vrijwillig laten testen op Covid-19. Alle gegevens worden daarna geanonimiseerd naar het Erasmus MC verzonden en alleen voor dit specifieke onderzoek gebruikt. Er wordt daarbij geen apparatuur gebruikt waarvan op dit moment landelijk schaarste is. Met andere woorden: het onderzoek maakt geen inbreuk op de reguliere testcapaciteit.

Prof. dr. Casper van Eijk was vrijdagavond samen met zijn collega te gast bij Veronica Inside om zijn plannen te introduceren. De studie wordt gefinancierd via Crowdfunding: https://erasmusmcfoundation.nl/projecten/corona-onderzoek-stadion/