OM in hoger beroep in 'stealthingzaak' tegen Rotterdammer (28)

24 March 2023, 09:35 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in een van de twee zogenoemde stealthingzaken die recent dienden. Stealthing is als een man tijdens de seks bewust zijn condoom afdoet zonder dat de bedpartner dat doorheeft. Het hoger beroep gaat om de zaak waarin de man werd vrijgesproken van verkrachting en drie maanden voorwaardelijke celstraf kreeg voor dwang. Het OM vindt de straf niet passen bij de zaak.

De Rotterdammer had in 2021 seks met een vrouw en ze spraken af dat hij een condoom zou gebruiken, maar de man deed het voorbehoedsmiddel ongemerkt af. Volgens het OM is er in deze zaak sprake van verkrachting en dwang waarvoor een hogere straf passend zou zijn. De officier van justitie zei tijdens de behandeling van de zaak in de rechtbank dat het een vorm van gedwongen onveilige seks was. Ze had een jaar cel geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De opgelegde straf viel lager uit, omdat de straf bij dwang lager is dan bij verkrachting.

De rechtbank oordeelde dat de Rotterdammer misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen dat zijn bedpartner in hem had gesteld. De rechtbank nam het hem ook kwalijk dat de vrouw een soa kon oplopen of ongewenst zwanger zou kunnen worden.

Het was de eerste keer dat iemand in Nederland werd veroordeeld voor 'condoombedrog'. Een tweede verdachte in een soortgelijke zaak werd vrijgesproken. Het OM gaat in deze zaak niet in hoger beroep.