Lezing en fietstours 'Vergeten Bombardement' in Rotterdam

24 March 2023, 10:27 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Museum Rotterdam/Frits Wehrmeijer

Vrijdag 31 maart presenteren Museum Rotterdam, Strijd om de Maasbruggen en Verhalenpodium de lezing Vergeten Bombardement. Tijdens deze lezing belicht militair- historicus Wouter Hagemeijer het bombardement vanuit militair oogpunt, terwijl historicus Lisa Koolhoven het persoonlijke verhaal van haar oma, Beb van der Schalk – van de Belt, deelt. 
 
Bombardementen op Rotterdam
Het Duitse bombardement van 14 mei 1940 legde de binnenstad van Rotterdam in as. Maar de stad was in de oorlogsjaren ook een doelwit voor geallieerde bommenwerpers. Deze Amerikaanse en Engelse luchtaanvallen stonden lange tijd in de schaduw van het Duitse bombardement. Daarom organiseren Museum Rotterdam '40-'45 NU en Strijd om de Maasbruggen een lezing door militair- historicus Wouter Hagemeijer over meerdere bombardementen op Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het meest bekende voorbeeld is het Amerikaanse bombardement van 31 maart 1943 dat bij vergissing de woonwijk Bospolder-Tussendijken treft.
 
Persoonlijk verhaal
Historicus Lisa Koolhoven van Verhalenpodium eindigt de lezing met het persoonlijke verhaal van haar oma, Beb van der Schalk – van de Belt. Toen Lisa 20 jaar geleden als pas afgestudeerde een opdracht kreeg voor het schrijven van een stuk over het bombardement op Rotterdam, belde zij haar oma. Want, die had toch dat bombardement meegemaakt? Pas later realiseerde Lisa zich hoe pijnlijk het voor haar oma was toen zij er in dat telefoongesprek achter kwamen dat de schrijfklus toch echt over hét bombardement van 1940 moest gaan. Het was niet voor het eerst dat het bombardement van 31 maart 1943 – de meest indrukwekkende gebeurtenis uit haar oma’s lange leven – vergeten en niet erkend werd. Terwijl er toch 401 Rotterdammers bij omkwamen en er  duizenden mensen dakloos raakten. Lisa deelt haar oma’s ervaringen van die dag en wat het Vergeten Bombardement voor haar leven betekende.

Fietstours
Vrijdag 31 maart, zaterdag 1 april en zondag 2 april kan je ook met Lisa mee op een fietstour langs de route die haar oma op deze dag aflegt na het bombardement.

Locatie: Museum Rotterdam, Coolhaven 375
Datum lezing: vrijdag 31 maart van 19.30 tot 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Kosten lezing:  € 10,- 
Data fietstours: vrijdag 31 maart, zaterdag 1 april en zondag 2 april (14.00 tot 15.30 uur)
Kosten fietstours: normale entreeprijs Museum Rotterdam (eigen fiets meenemen)
Aanmelden via [email protected]