Korte stroomstoring Dordrecht leidt tot noodstop fabriek Chemours

10 June 2024, 13:20 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
ANP

Installaties van chemiebedrijf Chemours in Dordrecht hebben maandag een automatische noodstop gemaakt, doordat kortstondig de stroom was uitgevallen. Daarbij zijn noodgedwongen stoffen de lucht ingegaan die nog in pijpleidingen zaten, vertelt een woordvoerder van het bedrijf. Volgens hem is de situatie onder controle.

De stroomstoring duurde volgens netbeheerder Stedin slechts 7 minuten. In die tijd zaten bijna 30.000 adressen in de Drechtsteden zonder elektriciteit. Een overbelaste kabel was volgens Stedin de oorzaak.

Bij Chemours traden door de korte stroomonderbreking de veiligheidssystemen in werking. Fabrieken komen dan automatisch stil te liggen. "Door de noodstop kunnen bepaalde gassen die nog onderweg zijn niet meer worden verwerkt", legt de woordvoerder uit. Die stoffen gaan dan via de schoorsteen de lucht in, wat leidt tot een piek in de uitstoot. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om broeikasgassen zoals F-gassen.

De piek in de uitstoot is gemeld bij de hulpdiensten, waarop de brandweer en milieudienst DCMR direct uitrukten. "Het is een vervelende situatie, maar het geeft wel aan dat de systemen werken", zegt de woordvoerder van Chemours. Het bedrijf heeft de fabrieken weer geleidelijk opgestart toen het probleem met de stroomtoevoer voorbij was.


Door: ANP