Kamer wil dat kabinet Zuid-Holland juridisch helpt tegen Chemours

21 September 2023, 20:52 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
ANP

Het kabinet moet de provincie Zuid-Holland en eventuele andere overheden "financiële en juridische steun" bieden als zij juridische stappen wil zetten tegen chemiereus Chemours. De fabriek in Dordrecht heeft jarenlang gezorgd voor ernstige vervuiling met PFAS, een groep kankerverwekkende stoffen. De provincie Zuid-Holland overweegt juridische stappen, maar partijen zijn nog huiverig. In de Tweede Kamer willen GroenLinks-PvdA, D66, CDA en ChristenUnie dat het kabinet te hulp schiet.

"Chemours mag niet langer wegkomen met de schade die ze veroorzaken voor omwonenden, werknemers en het milieu", vindt Kamerlid Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA). "Chemours lapt al jaren alles aan zijn laars. Bovendien is het bedrijf al heel lang op de hoogte van de schadelijke gevolgen van PFAS, voor mens en natuur." Eerder liet D66-Kamerlid Kiki Hagen al weten dat zij wil dat het kabinet "pal achter de provincie en omwonenden gaat staan". Haar partij wil een totaalverbod op PFAS.

Afgelopen maandag adviseerde de Provinciale Adviescommissie Leefomgevingskwaliteit (PAL) dat de fabriek van Chemours direct wordt stilgelegd totdat er duidelijkheid is of er al dan niet PFAS wordt uitgestoten. Ook de Kamer wil dat de chemiereus uit voorzorg dichtgaat, "zolang de gezondheid van omwonenden niet kan worden gegarandeerd".


Door: ANP